• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İklim değişikliği sendikal bir konudur

İklim değişikliği çetin ve acil bir sorundur. Ya toplumsal ve çevresel yönden sürdürülebilir bir ekonomiye adil geçiş sağlanacak ya da su, verimli toprak ve diğer kaynaklar için bir son dakika hercümerci yaşanacaktır.

26.05.2015

Adil geçiş, hükümetlerin sürdürülebilir sanayi politikaları ve sağlıklı sosyal programlar uygulamasını gerektiriyor. Ülkelerin kamu yararına dönük, adil, iddialı ve bağlayıcı küresel iklim politikaları izlemesi için sendikal hareketin baskı uygulaması gerekiyor. Bu ise iklim felaketinin önlenmesi, geçiş sürecini adil bir şekilde yönetirken aynı zamanda mevcut istihdamın çevre kalitesini gözetir hale getirilmesi ve milyonlarca yeni, sürdürülebilir istihdam alanı yaratılması demektir.

Hükümetler, Aralık 2015'te İklim Değişikliği Üzerine Birleşmiş Milletler Çerçeve Sözleşmesi Taraflarının 21. Konferansı'nda (COP21) kabul edilecek iklim anlaşmasının ön taslaklarını görüşüyor. Eğer küresel ısınma sanayi öncesi düzeylerin 2 Cº üzeriyle sınırlı tutulacaksa, 2015'te ekonominin karbondan arındırılmasına (karbonsuzlaştırılmasına) yönelmek hayati bir önem taşıyor.

ITUC'la yakın çalışma ilişkisi içindeki IndustriALL üyesi örgütlerden, Haziran başındaki eylem haftasına ağırlığını koyması, COP21'de bir anlaşmaya varılması için hükümetler nezdinde lobi çalışması yapması isteniyor.

IndustriALL Küresel Sendika Yönetim Kurulu'nun 19-21 Mayıs günlerinde Stockholm'de yaptığı son toplantıda, IndustriALL'un iklim adaleti için mücadele kararlılığı bir kez daha vurgulandı.

IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina bu konuda şöyle diyor:

“İklim değişikliği sendikal hareketin savunduğu her şeyi, hakkaniyeti, sosyal adaleti, insana yakışır çalışmayı tehdit ediyor. Bilim tartışma götürmez. İklimin bozulmasını  sınırlama –artık önleme değil, sınırlama-- ihtiyacı açık ve acildir. ”