• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ILO 'Adil Geçiş”i Gündemine Aldı

12.11.2015

Paris'te yapılacak COP21 (İklim Değişikliği Üzerine Birleşmiş Milletler Çerçeve Sözleşmesi Taraflarının 21. Konferansı) yaklaşırken, sendikal hareketin taleplerinden biri ILO'nun gündemine girdi. 
Adil Geçiş'in kriterlerini resmen benimseyen ILO'nun yönetim kurulu, düşük karbonlu bir ekonomiye geçmek için ülkelerin alması gereken temel önlemleri belirledi. Amaç, geçiş sürecinde sanayiler dönüşüme uğrarken yüksek karbonlu sektörlerde yeni istihdam alanları yaratmak, işçileri ve toplumsal çevrelerini desteklemek.
IndustriALL'un sürdürülebilirlikten sorumlu direktörü Brian Kohler bu gelişmeyi şöyle değerlendirdi:
“Atılan bu adım Paris'te yapılacak görüşmelerde Adil Geçiş'in tanımlanmasına yardımcı olacak. COP21'de varılacak anlaşma son sözü söylemiş olmayacak, girişilecek yolculuğun çıkış noktası olacak. Sürdürülebilir sanayi politikalarını ve kapsamlı Adil Geçiş programlarını destekleyen bir iklim anlaşması, sendikal harekete şimdiye kadarki en büyük olanaklardan birini sağlamış olacaktır.”
IndustriALL, dünyanın sera gazı emisyonları konusunda bir anlaşmaya ihtiyacı olduğu, ama böyle bir anlaşmanın işçileri, onların ailelerini ve toplumsal çevrelerini koruyacak etkin önlemlerle birlikte gerçekleşmesi gerektiği görüşünü hem bölgesel hem uluslararası düzeyde aktif olarak savunuyor.
Bu ise sürdürülebilir sanayi politikaları benimseyerek, güçlü sosyal koruma programları sağlayarak, somut Adil Geçiş programları hazırlayıp uygulayarak gerçekleşebilir. IndustriALL üyesi sendikalardan birçoğu bu konudaki görüşlerini hükümetlerine iletmiş bulunuyor ve IndustriALL Aralık ayında Paris'te yapılacak COP21'de bu mesajı iletecek. 
Küresel sendikal hareket COP21'le ilgili olarak üç hedef üzerinde mutabakata vardı:
·      Kararlılığı artırmak ve emisyonu belirlenen düzeye indirmek için somut önlemler alınmasını sağlamak,
·      Korunmasız ve gelişmekte olan ülkelerin yararlanabilmesi için yeterli teknik ve mali kaynakları sağlamak,
·      Sanayinin dönüşümü sürecinde işçiler ve toplumsal çevreleri için adil bir geçiş sağlamak.