• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ILO'ya yapılan şikâyetten sonra Tayland hükümeti IndustriALL'la görüştü

IndustriALL Küresel Sendika genel sekreteri Jyrki Raina 14 Aralık 2015'te Bangkok'ta Çalışma Bakanlığı ile yaptığı görüşmede Tayland hükümetinin işçi hak ve özgürlüklerini iyileştirmesini talep etti.

24.12.2015

Görüşme IndustriALL'un ülkede işçi haklarını ve sendikal hakları korumayan Tayland hükümeti hakkında ILO'ya resmen şikâyette bulunmasından sonra gerçekleşti.
IndustriALL üyesi sendikaların temsilcilerinin de katıldığı Bangkok'taki toplantıda Raina, Çalışma Bakanlığı müsteşarı Puntrik Smiti'ye, “Tayland'ın milyonlarca işçiye kaliteli istihdam sağlamasını istiyoruz. Tayland'ı seviyoruz, ama Tayland'ın ülkedeki işçileri yıkıma uğratmasını istemiyoruz” dedi.

Raina, işyerlerinde sayısız uyuşmazlık olduğunu, işçilerin sendikalaşmasının zor olduğunu, bunun ise  yüzde 1,5 gibi, Güneydoğu Asya'daki en düşük sendikalaşma oranına yol açtığını vurguladı.

Toplantı sürerken, Japon teknoloji şirketi Sanko Gozei'den işçiler bakanlık binasının önünde protesto gösterisi yapıyordu. IndustriALL'a bağlı TEAM sendikasının üyesi olan işçiler, şirketin mali zorluk gerekçesiyle ücretlerin yüzde 75'ini ödemesini protesto ediyorlardı.

Oysa yöneticilerin ve denetçilerin (amir konumundaki personelin) ücretlerinde böyle bir eksik ödeme yok. Ayrıca, Sanko Gozei işçilerin fazla mesai yapmalarını istiyor, taşeron ve göçmen işçileri işe alıyor. Raina, IndustriALL'un sorunu şirketin Japonya'daki genel merkezine götüreceğini söyledi.

Raina, ayrıca, Tayland hükümetinden, sendika ve toplu pazarlık özgürlüğüyle ilgili 87 ve 98 nolu ILO sözleşmelerini onaylamasını istedi. Jyrki Raina, Devlet İşletmeleri Yasası ile Çalışma İlişkileri Yasası'ndaki temel aksaklık ve yetersizliklerin Tayland'da işçilerin etkin bir şekilde korunmasını engellediğini belirtti. Müsteşar ise yasaların, bu konuda yetkili devlet kurumu olan Danıştay tarafından incelenmekte olduğunu söyledi.

Raina ABD'nin Tayland'a tercihli ticaret statüsü tanıması konusunu gündeme getirdi. Bu konu 14 ve 15 Ocak 2016 günlerinde ABD Kongresi'nde bir oturumda görüşülecek.
Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) çerçevesinde tanınan ticaret statüsü Tayland'a her yıl tahminen 2 milyar dolar sağlıyor. Konunun Kongre gündemine girmesini sağlayan ABD ulusal sendikal merkezi AFL-CIO verdiği dilekçede, sendika özgürlüğü, toplu pazarlık, çalışma koşulları, zorla çalıştırma ve göçmen işçilerin hakları bakımından Tayland'ın, GTS programının öngördüğü tercih kriterlerine uymadığını belirtiyor.

Avrupa Birliği Tayland'a tanınan tüm GTS ayrıcalıklarına 1 Ocak 2015'te son vermişti.

Çalışma Bakanlığı'ndaki toplantıdan önce, IndustriALL'a üye yedi Tayland sendikası, gündemlerindeki en acil sorunları görüşmek üzere bir araya geldi. Sendikaların yöneticileri Çalışma Bakanlığı'nın hiçbir konuda yardımcı olmamasından şikâyet ettiler. Bir yönetici şöyle dedi: “Eğer oraya gidemezsek, nereye gideceğiz?”
Sendika yöneticileri, sendikal ihlallerin arttığını, Toplantı Yasası'nın sendikaların toplantılarını zapturapt altında tutmak için kullanıldığını, mahkemelerin işverenlerin aracı haline geldiğini vurguladılar.

Sendikalar Tayland'ın 87 ve 98 nolu ILO sözleşmeleri onaylamasına, iş yasalarının güçlendirilmesi için baskı yapılmasına ve özellikle sanayi bölgelerindeki işçilerin örgütlenmesine ağırlık verilmesi konusunda anlaştılar.

AFL-CIO Dayanışma Merkezi'nden Robert Pajkovski Tayland'daki sendikal durumu 'iç karartıcı' olarak niteleyerek şöyle dedi: “Tayland'da çalışma ilişkileri uyuşmazlığı teşvik edecek ve işçileri her bakımdan hayal kırıklığına uğratacak şekilde düzenlenmiş. Her hafta bir sendika yok oluyor.”

IndustriALL en son Asya-Pasifik Bölge Konferansı için Mayıs 2014'te Tayland'daydı. Birkaç gün sonra ise ülkede askeri bir cunta iktidarı ele geçirdi ve çalışma ilişkileri ile insan hakları ihlalleri hızla kötüleşti.

 

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika