• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Toplantı

IndustriAll Avrupa Sendikası 2. Olağan Kongresi Yapıldı

IndustriAll Avrupa Sendikası 2. Olağan Kongresi 7-9 Haziran 2016 tarihlerinde İspanya'nın Madrid şehrinde Madrid Belediye Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantıya 40 ülkeden 100 civarı sendikadan yaklaşık 750 delege ve gözlemci katıldı.

13.06.2016

IndustriAll Avrupa Sendikası 2. Olağan Kongresi 7-9 Haziran 2016 tarihlerinde İspanya'nın Madrid şehrinde Madrid Belediye Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantıya 40 ülkeden 100 civarı sendikadan yaklaşık 750 delege ve gözlemci katıldı.

Dünya örgütümüz IndustriALL Küresel Sendika ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC temsilcileri de Avrupa örgütümüz IdustriAll Avrupa Sendikası kongre katılımcıları arasındaydı.

Kongre'ye ülkemizden sendikamız Petrol-İş başta olmak üzere Deri-İş, Kristal-İş, Genel Maden-İş, Teksif, Tes-İş  Birleşik Metal-İş, Çelik-İş, Öz İplik-İş sendikaları katıldı.

Avrupa federasyonumuzun 2. Olağan Kongresine sendikamızı temsilen Genel Sekreter Ahmet Kabaca, Adana Şube Başkanı Abdülmecid Dönmez, Adıyaman Şube Başkanı Ali Tirpan ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

Açılışını Avrupa örgütümüzün Genel Başkanı Michael Vassiliadis'in yaptığı kongre İspanya'nın iki büyük konfederasyonu CC.OO ve UGT'nin sektörünüzdeki sendikaları “industria” ve “FICA” Genel Sekreterleri Agustin Martin Martinez ve Pedro Luis Hojas Cancho'nun delegeleri selamlamaları ile devam etti. 

ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini ise kongrenin açılış bölümünde yaptığı konuşmada dünyanın ve Avrupa'nın zor zamanlardan geçtiğini, işsizlik ve yoksulluğun yayıldığını, sendikaların ve işçi haklarının sürekli saldırı altında olduğunu, göçmen sorunun ve artan eşitsizliğin en büyük kaygılardan olduğunu belirterek delegelere başarılı bir kongre diledi.

Daha sonra komisyonların kongre için gerekli hazırlıklarını tamamlaması ve ilgili kurulların oluşturulmasının ardından faaliyet raporu ve mali rapor sunuldu ve onaylandı. Faaliyet Raporu'nu sunan Avrupa federasyonumuzun Genel Sekreteri Ulrich Eckelmann IndustriAll Avrupa Sendikası'nın 2012 yılında kuruluşundan bu yana öncelikle genel işleyişini oturttuğunu, Avrupa'da işçi haklarını biçen kemer sıkma politikalarına karşı mücadele ettiğini, taşeron çalışmaya karşı eylemler düzenlediğini belirtti. Bu dönemde Avrupa ekonomilerin büyük bir krizle başa çıkmaya çalıştığını belirten Eckelmann, sermayenin dünyada ve Avrupa'da toplu sözleşme sistemine ve işçi haklarına saldırısının mücadele edilmesi gereken en önemli alanlardan olduğunu vurguladı. Faaliyet raporunun onaylanmasından sonra mali rapor da onaylandı ve ardından seçimler yapıldı.

Delegeler 2016-2020 yıllarında IndustriaLL Avrupa Sendikası'na yön verecek 1 Başkan, 1 Genel Sekreter ve 3 Genel Sekreter yardımcısını seçmek için oy kullandı. Seçim sonuçları şöyle şekillendi:

IndustriAll Avrupa Sendikası'nın Başkanlığına mevcut başkan Michael Vasilliadis tek adaydı ve yapılan oylamada oyların % 97.47'sini alarak yeniden 4 yıllın süre için IndustriAll Başkanı oldu. Bayer firmasında laboratuvar teknisyeni olarak çalışma hayatına başlayan Vassiliadis Almanya Kimya Sendikası başkanlığı da yapmıştı.

Mevcut Genel Sekreter Ulrich Eckelkmann'ın aday olmadığı Avrupa Federasyonumuzun Genel Sekreterliğine ise mevcut Genel Sekreter yardımcısı Luc Triangle  aday oldu. Tek aday olan Luc Triangle oyların %99.36'sını aldı. Belçika ACV Sendikası'nda eğitimci olarak iş hayatına başlayan Triangle bir dönem Avrupa Tekstil Federasyonu'nun da Genel Sekreterliğini yürütmüştü.

Genel Sekreter Yardımcılıklarına ise Sylvian Levebvre, Luis Angel Colunga ve Benoit Gerits seçildi.

Kongre yeni yönetimin delegeler ile yaptığı ve delegelerin yeni yönetimden gelecek dönemde istek ve taleplerini belirttiği panelle sona erdi.

Sendikamız Petrol-İş açısından verimli geçen kongre ilişkide olduğumuz sendikalarla görüşmeler yapma imkânı sağladı.

Yunanistan Petrol ve Gaz Sendikası ile yapılan görüşmelerde iki sendika arasındaki işbirliğinin devam etmesinin önemine vurgu yapıldı. Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca iki ülke petrol ve gaz işçilerinin sorunlarının ortak olduğunun ve sorunlara karşı ortak mücadelenin gerekliliğinin altını çizdi.

Daha sonra Arnavutluk Sanayi İşçileri Federasyonu ile bir görüşme yapıldı. Görüşmede iki ülkenin tarihsel, kültürel ve sendikal bağlarının önemine değinildi. Petrol-İş Genel Sekreteri Ahmet Kabaca işçilerin sorunların çözümünde sendikal politikaların ortaklaştırılmasının önemine değindi.

Yine Bursa Şubemizin örgütlü olduğu Vibracoustic işyerindeki örgütlenmede sendikal dayanışma üzerinden ilişkilerimizin sürdüğü Almanya Kimya Sendikası IG BCE yöneticilerinden Michael Wolters ile Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca örgütlenme sorunlarının ve çözümlerin konuşulduğu bir toplantı yaptı.

Kongre sırasında yapılan son görüşme ise İspanya'da Standard Profil şirketinin sahibi olduğu Kaufil firmasının iki fabrikasında örgütlü olan İspanya Sanayi İşçileri Sendikası FICA yönetimi ile yapıldı. Yapılan görüşmede FICA Dış İlişkilerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Antonio Deusa Pedrazo işyerleri düzeyinde iki ülke sendikaları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi yönündeki isteklerini belirtti. Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca da dayanışma çerçevesinde iki sendika arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yaptı.