• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL çelik sektöründeki krize müdahale ediyor

IndustriALL çelik sektöründeki krizi görüşmek üzere Brüksel'de düzenlenen yüksek düzeydeki bir OECD toplantısına katıldı.

22.04.2016

Toplantı, fazla kapasite ve yapısal düzenleme sorunuyla ilgili küresel stratejileri görüşmek amacıyla 18 Nisan 2016'da yapıldı. Toplantıya hükümetlerin, çelik üreticilerinin, işçilerin ve sorunla ilgili diğer toplumsal kesimlerin temsilcileri katıldı.

Toplantıda IndustriALL'u temsil eden Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'ndan Holly Hart, çelik krizinin, istihdamı küresel ölçekte tahrip eden ve işçilerin haklarını ve çalışma koşullarını sistemli olarak aşındıran sanayinin yıkımı dalgasına yol açtığını belirtti.

Kriz fazla kapasiteden kaynaklanıyor, gereğinden fazla çelik üretiliyor. Bu ise çelik fiyatının yüzde 20 düşmesi, kârlı bir şekilde üretim yapmanın zorlaşması anlamına geliyor. Bunun sonucunda birçok iş kayboluyor.

Ekonomik yavaşlama nedeniyle talep zayıf ve üretim artıyor. Çünkü Çin, öbür çelik üreticilerini piyasadan sürmek için maliyetin altında çelik üretiyor.

Çin'de üretimi, Dünya Ticaret Örgütü yükümlülüklerini, ILO'nun temel çalışma standartlarını, çevre standartlarını ve temel insan haklarını ihlal pahasına, devletin sahip olduğu ve denetlediği işletmeler yönlendiriyor.

Çelik krizi kısa vadeli bir kriz, ama kriz sanayiyi tahrip etmeden önce derhal acil önlem alınması gerekiyor. Çelik dünyanın en büyük ikinci sanayisi; arabadan buzdolabına ve inşaata kadar her şeyde kullanılıyor. Küresel çelik kullanımının 2050'ye kadar yüzde 50 artacağı öngörülüyor. Çelik, kaliteli istihdam olanakları içeren son derece değerli bir tedarik zincirinin varlığının sürmesi açısından hayati bir önem taşıyor.

Hükümetler, içinde çeliğin yer aldığı uzun vadeli sanayi stratejileri geliştirmek zorunda. Bu ise altyapıya ve eğitime muazzam bir yatırım yapılmasını gerektiriyor. Hükümetlerin fabrikaların kapatılmasıyla yok olma tehdidi altında olan çelik üretimiyle ilgili toplumsal kesimleri kurtarmak için hedefe yönelik müdahalelerde bulunması da gerekiyor.

Hükümetler ve küresel kurumlar, çevre ve kalite standartlarının göz ardı edildiği işletmelerin dizginsiz büyümesine izin verirken, bu standartlara sıkı sıkıya uyan çelik tesislerinin kapatılmasının iklim üzerinde yaratacağı sonuçları göz önünde bulundurmalıdır.  

IndustriALL genel sekreter yardımcısı Fernando Lopes bu konuda şöyle dedi:

“Çelik sanayisi birçok toplumsal kesimin ekonomik varlığı açısından büyük önem taşıyor ve binlerce insana hem doğrudan hem de tedarik zincirleri aracılığıyla hayati istihdam olanakları sağlıyor.

“Bu sanayiyi adil olmayan rekabetten korumak için bir sanayi stratejisinin geliştirilmesi gerekiyor. Sanayi yıkıma uğramadan ve bizler kaliteli istihdam olanaklarını ebediyen yitirmeden önce, hükümetler krizi acilen ve aktif bir şekilde müdahale ederek ele almalıdır.”

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı