• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Jyrki Raina

IndustriALL Genel Sekreteri

22.03.2016

Serbest ticaret çalışma normları ve demokratik denetim gerektirir

Küresel ticaret kurallar gerektiriyor, ama bu kurallar demokratik denetimi zayıflatmak ve çokuluslu şirketleri kollamak yerine, yüksek normlar içermeli ve herkesin çıkarlarını güvence altına almalıdır.
Serbest ticaret sendikacılar açısından kolay bir konu değil. Küresel ailemizde bu konuda farklı görüşler var. Kuzey ülkeleri ve Japonya gibi ihracata dayanan ülkelerde sendikalar, koşullu da olsa, serbest ticaretten yanadır. Kuzey Amerika'da olduğu gibi diğer ülkelerin sendikaları ise Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) yüzünden bir milyon iş kaybettiklerini söylüyor.

Aralık 2014'te, IndustriALL Küresel Sendika'nın Yönetim Kurulu, Pasifik Ötesi Ortaklık (TPP), AB-ABD Atlantik Ötesi Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ve AB ile Kanada arasındaki Kapsamlı Ekonomi ve Ticaret Anlaşması (CETA) gibi ticaret anlaşmalarıyla ilgili müzakereler konusunda şu ilkeler üzerinde karara vardı:

-Şeffaflığın ve demokratik meşruluğun güvence altına alınması,

-Toplumsal çıkarları, istihdamı ve işçilerin çıkarlarını içermesi,

-İşçi haklarıyla ilgili ILO sözleşmelerini tanıması ve desteklemesi

-Ticaret anlaşmaları aktif bir sanayi ve yatırım politikasının yerine geçemez,

-Ticaret anlaşmaları kuralsızlaştırmanın aracı değildir,

-Yatırımcıyı koruma mekanizması olan ISDS'ye (Yatırımcı Devlet Uyuşmazlığının Çözümü) karşıyız; bu mekanizma demokratik mevzuatın yerine geçemez,

-Hizmetlerin kuralsızlaştırılmasına ihtiyaç yoktur,

-Fikri mülkiyet hakları: Tüketici, işçi ve üretici çıkarları arasında doğru dengeyi korumamız gerekiyor,

-Adil ticaret, bir avuç insanın kârının değil, herkesin toplumsal ilerlemesinin aracı olmalıdır.

Yıllar süren gizli kapaklı müzakerelerden sonra 12 Pasifik Şeridi ülkesinin vardığı Pasifik Ötesi Ortaklık Anlaşması ne yazık ki taleplerimizi karşılamadı. IndustriALL Yönetim Kurulu'nun Aralık ayındaki bir çağrısından sonra, bir dizi IndustriALL üyesi sendika, ticaret anlaşmasının imzacı ülkelerin parlamentoları tarafından onaylanmasını engellemek için yeniden eylem başlattı.

Pasifik Ötesi Ortaklık (TPP) anlaşmasındaki en tartışmalı hükümlerden biri, yatırımcı-devlet anlaşmazlığının çözümü (ISDS) mekanizmasıdır. Bu hüküm, ülke yasalarının ya da politikalarının şirketlerin kârlılığı etkilemesi halinde, çokuluslu şirketlere, milyarlarca dolarlık zararlarını özel hakem kurullarında üye devletlerden isteme olanağı sağlıyor.
Bu tür hükümler, kamu sağlığı önlemlerini, çevre ve finans düzenlemelerini, istihdam ve iş sağlığı ve güvenliği yasalarını etkisizleştirmek için kullanılıyor. Kanada bu konuda yabancı yatırımcıların en çok dava açtığı ülkedir. Halen ABD şirketleri Kanada hükümetinden toplam 6 milyar dolar zarar talep ediyor.

Yüksek çalışma, toplum ve çevre standartlarına uyma konusunda demokratik denetimin ve ulusal egemenliğin altının oyulmasını kabul edemeyiz.
Sendikalardan ve sivil toplum örgütlerinden gelen büyük baskılar üzerine, Avrupa

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı