• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Kolombiya'da Saldırıya Uğrayan Sendika Yöneticisi İçin Güvence İstiyor

22.06.2016

Kolombiya petrol işçilerinin sendikası USO'nun yöneticilerinden Dibeth Quintana defalarca Ecopetrol güvenlik şefinin ve ulusal polis görevlilerinin saldırısına uğradı. IndustriALL bu saldırıyı kınıyor ve Kolombiya hükümetinden güvence istiyor.

Sendikanın SUO Boru Hattı şubesinde Köylü ve Kadın Sorunları Sekreteri Quintana 27 Mayıs 2016 günü Barrancabermeja rafinerisini ziyaret etti, ama giriş kartı bloke edildiği için işyerine giremedi. Sendikal çalışma yapmak amacıyla rafineriye girmeye çalıştığında, güvenlik şefinin ve polis görevlilerinin fiziki ve sözlü saldırısına uğradı.

Hastaneye kaldırılan Quintana on üç günlük rapor aldı. USO saldırıyı “kabul edilemez” ve “acımasız” olarak niteledi. USO saldırıyı kınamak için Ecopetrol'ün ana girişinde bir toplantı düzenledi ve ulusal ve uluslararası sendikalara, Ecopetrol'ün kadınlara ve sendika yöneticilerine saygı göstermesini ve bu tür olayların bir daha olmamasını sağlamasını isteyerek dayanışma gösterme çağrısı yaptı.

Sendika yaptığı basın açıklamasında şöyle dedi:

“Hükümetin, Ecopetrol yönetim kurulunun ve yöneticilerinin, şirketlerin sendikal özgürlükleri kısıtlamaması gerektiğini öngören toplu sözleşmeye ve uluslararası hukuka uymasını istiyoruz.”

IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Jyrki Raina Kolombiya devlet başkanı Juan Manuel Santos Calderón'a bir mektup yazarak Quintana için güvence ve sorumlulara yaptırım uygulanmasını istedi:

“Ülkedeki yargının Ecopetrol'deki şiddetten sorumlu kişilere ya da şirketlere karşı harekete geçmesini ve Dibeth Quintana Duarte'nin gördüğü zararı gidermesini sağlayacak önlemleri almak için derhal müdahale etmenizi istiyoruz.
Hükümetinizin ve önde gelen Kolombiya kamu şirketlerinin sendikal faaliyetin özgürce yürütülmesine ve kadın işçilere saygı gösterip göstermediği tartışma götürür. Bu nedenle, gerekli yasal yaptırımın uygulanmasını sağlamak ve böyle bir şeyin tekrarlanmasını önlemek için harekete geçmenizi istiyoruz.”

USO basın sekreteri Edwin Castaño, “yeni rafineri tesislerine girmeleri engellenen sendikaların ve onların yöneticileri ile aktivistlerinin haklarının ihlalini” kınamak için sendikanın çalışma bakanına mektup yazdığını söyledi. Castaño, sendikal çalışma yürütme hakkını engelleyen görevlilere karşı şikâyet prosedürünü başlatma kararı aldıklarını vurguladı.