• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Ortadoğu ve Kuzey Afrika sendikaları toplandı

Üst örgütümüz IndustriALL Küresel Sendika'nın düzenlediği “Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Sendika Ağı Yürütme Kurulu” toplantısı 21-22- Aralık 2015 tarihlerinde Ürdün'ün başkenti Amman'da yapıldı.

23.12.2015

Toplantıya Fas, Kuveyt, Mısır, Ürdün, Tunus ve Türkiye'den petrol ve gaz sektöründe örgütlü sendikalardan temsilciler katıldı. Yine IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ve IndustriALL Küresel Sendika Ortadoğu ve Kuzey Afrika İtrtibat Sorumlusu Ahmed Kamel katılımcılar arasındaydı.

Sendikamızı temsilen toplantıya Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Mustafa Mesut Tekik, Batman Şube Başkanımız Şehmuz Kaygusuz, Merkez Denetim Kurulu üyemiz Yavuz Katırancı ve sendikamız Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

Sektördeki fiyat krizi işçi haklarına saldırılmaya gerekçe yapılamaz

Toplantının ilk bölümü IndustriALL'un dünya petrol ve gaz sektöründeki sunumu ile başladı. Düşen petrol ve gaz fiyatları, bunun faturasını işverenlerin özellikle Mısır'da, Tunus'ta işçilere kesmeye çalışması ve işten çıkarmalara gitmesi, küresel şirketlerde işçilere yönelik baskılar ve sendikaların buna karşı izlediği politikalar üzerinde durulan konular arasındaydı.

Toplantının ilk gününün ikinci yarısında ise sendikalar kendi ülkelerindeki durumu sundular. İşten atmalar, düşük ücretler, yaşanabilir bir ücret mücadelesi, işçi sağlığı ve işgüvenliği, artan güvencesiz isihdam ve buna yönelik sendikal politikalar, toplu sözleşmelerde yaşanan sorunlar sendikaların sunumlarında öne çıkan konu başlıklarıydı.

Mustafa Mesut Tekik: Sendikal alanda küresel dayanışma önemli

Toplantının ikinci bölümünde sendikamız Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik de bir sunum yaptı. Tekik sunumunda Petrol-İş Sendikası'nın petrol ve gaz alanında TÜPRAŞ, PETKİM, TPAO ve BOTAŞ gibi büyük şirketlerin yanı sıra TEMİ, TransAtantik ve Ravago gibi petrol arama/çıkarma ve işleme işi gören şirketlerde örgütlü olduğunu belirtti. Tekik Petol-İş'in Shell, Socar gibi büyük çokuluslu şirketlerde de örgütlü olduğunu belirterek bu şirketlerde küresel sendikal dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Hedefimiz sektörde daha fazla işçiyi sendikalı yapmak

Tekik, Tükiye'de petrol ve gaz sektöründe en fazla çalışanın bulunduğu alanın petrol ve gaz istasyonları olduğunu belirtti. Bu alanın sendikasız ve çok zor çalışma koşullarının dayatıldığı işyerleri ile dolu olduğunu söyleyen. Tekik, bu alanda 15.000'e yaklaşan işyerinde yaklaşık 110.000 işçinin çalıştığını söyledi. Tekik, bu petrol ve gaz dolum istasyonlarının örgütlenmesinin zor ancak önemli olduğunun altını çizdi.

Sendikalar olarak barışı savunmalıyız

Tekik, konuşmasının devamında işçi sınıfının dünyada, bölgede ve ülkede barıştan yana olduğunu, işçilerin,emekçilerin çıkarının barışta olduğunu, savaşın emperyalistlerin ve patronların işine yaradığını vurguladı. Bu yüzden de bizlerin işçiler olarak emperyalist savaşlara bölgemizde geçit vermememiz gerektiğine ve ülkemizde, bölgemizde ve de dünyada her zaman barış savunucularıyla birlikte hareket etmemiz gerektiğine dikkat çekti.

Taşerona karşı mücadele etmeliyiz

Konuşmasında gittikçe yayılan taşeron çalışmaya da önemli bir yer veren Tekik, taşeronun işçilerin baş belası olduğunu, taşerona karşı mücadelenin daha da yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Taşeron çalışmanın iş cinayetlerine de davetiye çıkardığını söyleyen Tekik, ülkemizde iş kazalarının çoğunlukla taşeron işçi çalıştıran işyerlerinde meydana geldiğini belirtti.

Küresel şirketlerde ortak bir politika izlemek şart

Ertesi gün yapılan ilk oturumda sendikalar kendi ülkelerindeki durumu sunmaya devam etti. Sunumlarda sektörde çocuk işçiliğinden çokuluslu şirketlerde örgütlenmeye, taşerona karşı mücadeleden güvencesiz istihdama, bölgede emperyalist müdehaleler ve savaş politiklarından bu savaş politikalarının örgütlenmeye verdiği zarara, emeklilik ödentilerinden asgari ücretlere bir çok konu masaya yatırıldı.

Toplantı sonrasında IndustriALL Küresel Sendika Ortadoğu ve Kuzey Afrika Sendikaları Ağı bir eylem planı oluşturulması üzerinde durdu. Nisan veya Mayıs aylarında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yapılacak genel ağ toplantısında öne çıkarılması gereken alanların altını çizdi. Bu alanlarda Ağın önümüzdeki günlerde bir anket hazırlayacağını ve bütün sendikalara göndereceğini ve çıkacak envanter üzerinden bir eylem planı hayata geçirileceği açıklandı.

Aynı zamanda Ağın bir de İzleme Grubu oluşturuldu. İzleme Grubu petrol ve gaz sektöründeki fiyat krizi ile bir sunum ve tartışmanın Nisan sonunda yapılacak genel ağ toplantısında gündeme getirilmesini, yine yapılacak sunumlardan sonra çıkacak işyerleri envanterinin paylaşılmasını kararlaştırıldı. Taşeron çalışmaya yönelik bir anket hazırlanması ve katılımcılara gönderilmesi kararlaştırılan bir diğer konuydu.

Yine ağın bilgilendirilmesi için petrol ve gaz sektöründe işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda bir sonraki toplantıya yönelik bir çalışma yapılması kararlaştırıldı. Toplantının asıl konusu olan küresel şirketlerde örgütlenme ile ilgili bölgede faaliyet yürüten küresel şirketlerin bir listesinin çıkarılması bu listenin ilgili şirkete ve şirketteki sendikal örgütlülüğe dair bilgileri içermesi karar altına alındı. Bu bağlamda Shell ve Total ile Fenosa gaz şirketlerinin bölgesel düzeyde şirket ağlarının oluşturulmasına yönelik çalışma yapılması toplantı sonunda kararlaştırılan bir diğer konuydu.