• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Pakistan'ı acımasız baskıya son vermeye çağırıyor

15.02.2016

IndustriALL'un girişimi, Pakistan'da 2 Şubat günü işçiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmada Pakistan Uluslararası Havayolları'ndan (PIA) Enayat Raza ve Salim Akbar adlı iki işçinin güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi üzerine gerçekleşti. İşçiler hükümetin Pakistan Uluslararası Havayolları'nı özelleştirme planına karşı Karaçi'de düzenlenen barışçıl bir mitinge katılıyorlardı. Yetkili makamların eylemi şiddet kullanarak bastırma girişimi sonucunda, kadın işçiler ve gazeteciler dahil birçok kişi yaralandı.

Aynı gün, PIA'da çalışan dört sendikalı işçi kayboldu ve kayıp işçiler altı gün sonra kimliği belirsiz kişilerce serbest bırakıldı.

Başbakan Navaz Şerif'e gönderdiği mektupta IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina şöyle dedi:

“İşçilerin barışçıl protestosunun şiddet kullanılarak bastırılmasını şiddetle kınıyoruz. İşçilere suçluymuş gibi davranılmasına derhal son verilmelidir. Pakistan halkının karşı karşıya olduğu acil sorunlara kalıcı çözümler baskıyla değil diyalogla getirilebilir.”

IndustriALL ölen işçilerin ailelerine ve iş arkadaşlarına başsağlığı diledi ve Pakistan hükümetinden, işçilerin öne çıkardığı sorunlara dostane çözümler getirebilmek için, işçilere baskı uygulamaya son vermesini ve işçi örgütleriyle danışma ilişkisine girmesini istedi.”

IndustriALL, ayrıca, hükümete, PIA ile ilgili Asli Hizmetler Yasası'nı geri çekmesi çağrısında bulundu. Söz konusu yasa, bütün PIA çalışanlarının sendikal faaliyetlerde bulunmasını altı ay boyunca yasaklıyor.

Özelleştirmeye karşı mücadeleye öncülük eden PIA çalışanlarının kurduğu Ortak Eylem Komitesi'nden Suhail Baluch, dayanışma mesajından dolayı IndustriALL'a teşekkür ederek şöyle dedi:

“Pakistan işçileri ulusal varlıkların elden çıkarılmasına karşıdır. Özelleştirmenin hiçbir biçimi işçiler için kabul edilebilir değildir. Hükümet özelleştirme girişimini bir yıl ertelemeli ve PIA çalışanlarına havayollarını düzlüğe çıkarma fırsat tanımalıdır.”

Kamu sektöründeki 69 şirketin özelleştirilmesi planı, IMF'nin dayattığı kredi koşulları arasında yer alıyor. PIA ise özelleştirme programının uygulanmasında öncelik verilen 39 kamu kuruluşundan biri. Yazdığı mektupta IMF'nin rolünü sorgulayan Raina şöyle dedi: “IMF 2008'deki küresel ekonomik krizi öngöremeyen kurumlardan biridir ve bu kurumun 'herkese tek tip çözüm' dayatma politikası gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde yıkıma yol açmaya devam ediyor.”

IndustriALL Pakistan Konseyi Genel Sekreteri İmran Ali ise şöyle dedi: “Kamu sektöründeki işletmelerin özelleştirilmesine karşı çıkılmalıdır, çünkü özelleştirmeler iş kayıplarına yol açacak ve güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıracak.”

Bütün ülkede sekiz gün süren grev ve protestolardan sonra, Ortak Eylem Komitesi 9 Şubat'ta grevi durdurdu ve üyelerini işbaşı yapmaya çağırdı. Hükümetle görüşmeleri sürdüren Ortak Eylem Komitesi'nin başlıca talepleri şunlar: adli bir komisyonun işçilerin ölümünü soruşturması, hükümetin PIA'yı özelleştirme yasa tasarısını derhal geri çekmesi ve PIA çalışanlarına havayolu kuruluşunu reformdan geçirme fırsatının tanınması.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı