• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Rolls-Royce'un Koreli işçileri işe iade etmesini istiyor

IndustriALL Küresel Sendika, Kore'nin Busan şehrindeki Rolls-Royce Marine Korea şirketine işten atılan 12 sendika üyesi işçinin derhal işe iadesi çağrısı yaptı. Kent çalışma komisyonu işten atmaların yasaya aykırı olduğuna karar vermişti.

27.03.2015

7 Ocak 2015'te, Busan Çalışma İlişkileri Komisyonu, gemiler için vinç üreten Rolls-Royce Marine Korea şirketinin sendika üyesi işçileri Ekim 2014'te yasaya aykırı olarak işten attığına karar verdi.

Şirket, IndustriALL'a bağlı Kore Metal İşçileri Sendikaları Federasyonu'nun (FKMTU) üyesi işçileri “acil idari ihtiyaç” nedeniyle işten çıkardığını söylüyor.

Komisyon, Rolls-Royce Marine'in Güney Kore İş Yasası'nı ihlal ettiğini tespit etti. Yasa idari nedenlerle işten çıkarmayı kısıtlıyor. Bu nedenle, şirket, karardan itibaren 30 gün içinde işten atılan işçilerin tümünü işe iade etmek zorunda.

Ne var ki işçileri işe iade etmemekte direten şirket, konuyu yeniden incelenmesi talebiyle Merkezi Çalışma İlişkileri Komisyonu'na götürdü.

Sendika yönetiminden Ha Young Jae bu konuda şöyle diyor: “Şirket hatasını kabul edene ve işten atılan işçilerden özür dileyene kadar vazgeçmeyeceğiz. Güçsüz işçilerimizin zafer kazanmasını istiyoruz.”

IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina, Rolls-Royce'a gönderdiği mektupta şöyle dedi:

“İşten atılan işçileri derhal işe iade etmenizi, işçileri ve sendikayı taciz etmeye son vermenizi talep ediyoruz. Ayrıca, Rolls Royce Marine Korea yönetimini, bu uyuşmazlığın adil bir çözüme kavuşması için müzakere masasına dönmeye ve sendika ile şirket yönetimi arasında yapıcı bir ilişki kurmaya çağırıyoruz.”

Busan şehrindeki Rolls-Royce Marine Korea Ltd, merkezi Britanya'da bulunan dünyaca ünlü mühendislik şirketi Rolls-Royce'a bağlı bir firma.

Güney Kore'deki şirket 2000 yılında kuruldu ve 2014'teki toplam satışı 36 milyon doları buluyor.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı