• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Tayland'da Sendika Yöneticilerinin Tutuklanmasını Şiddetle Kınıyor

08.01.2016

IndustriALL Küresel Sendika, 2015'te yürürlüğe giren ve Tayland'daki askeri yönetime olağanüstü yetkiler veren Toplantı Yasası'na dayanarak Bangkok'ta 6 Ocak günü iki sendika yöneticisini tutuklayan hükümeti şiddetle kınıyor.Tutuklamalar, Japon oto parçası tedarikçisi Sanko Gosei şirketinin lokavt uyguladığı 500 işçinin 6 Ocak günü Çalışma Bakanlığı önünde yaptığı protesto toplantısından sonra oldu.

İşçiler dışarıda protesto gösterisi yaparken, Tayland Sendikal Dayanışma Komitesi Başkan Yardımcısı Chalee Loysoong ile IndustriALL üyesi TEAM'a bağlı Sanko Gosei İşçileri Sendikası Başkanı Amorndech Srimuang, Çalışma Bakanlığı'nda şirketle arabulucuk görüşmelerini yürütüyordu.

Akşama doğru, geceyi orada geçirmeyi düşünen göstericilerin üzerine polis ve asker sürüldü. Kısa bir süre sonra Loysoong ile Srimuang gözaltına alındı. Çalışma Bakanlığı'na gelen sendikal çevrelerin baskıları sonucunda sendikacılar serbest bırakıldı.
IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina, “İşçilerin barışçıl toplantı yapma meşru hakkını engellemek için hükümetin Toplantı Yasası'nı kullanmasından ciddi kaygı duyuyoruz. Bu, bütün normlara ve uluslararası standartlara aykırıdır” dedi.

Toplantı Yasası, kamu hizmetlerinin aksamasına ya da kesintiye uğramasına yol açılması halinde on yıla kadar hapis cezası öngörüyor.Raina sözlerini şöyle sürdürdü: “Sendika yöneticilerinin suçlu muamelesi görmesi ve tutuklanması bu uyuşmazlığı çözmeyecektir. Aralık ayındaki toplantımızda Çalışma Bakanlığı müsteşarının, IndustriALL'un işçi haklarını koruma isteğini hükümetin paylaştığını söylemesi karşısında, tutuklamalar bizi özellikle hayal kırıklığına uğrattı.”

Ekim 2015'te IndustriALL, sendikal hakların ağır ihlali nedeniyle Tayland hükümetini ILO'ya şikâyet etmişti.Yeni toplu sözleşme görüşmelerinin kesilmesinden sonra, hepsi sendika üyesi olan 600'den fazla Sanko Gosei işçisine lokavt uygulandı. Şirket kâr etmediğini iddia ediyor ve lokavta uğrayan işçilerin yerine geçici işçiler alıyor.

Sanko Gosei İşçileri Sendikası, şirketi, sendikayı etkisizleştirmek ve sürekli işçilerin yerine taşeron işçisi çalıştırmak için uyuşmazlığı kullanmakla suçluyor.
Çalışma Bakanı General Sirichai Distakul'un sendika ile şirket arasında yapılacak bir sonraki arabuluculuk toplantısına katılma sözü verdiği söyleniyor.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı