• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL tutuklu İranlı madencilerin serbest bırakılmasını istiyor

IndustriALL Küresel Sendika, İran'ın Yezd eyaletindeki Bafg demir cevheri madeninde yapılan grev nedeniyle tutuklanan dokuz madencinin serbest bırakılması için İran Cumhurbaşkanı'na çağrıda bulunuyor.

03.09.2014

Bu yılın ilk yarısında 40 gün süren greve katıldıkları için tutuklanan işçileri desteklemek üzere 5 binin üzerinde madenci iş bırakmıştı.

Dokuz maden işçisi hakkında daha tutuklama emri çıkarılması üzerine IndustriALL alarma geçti.

IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye yazdığı mektupta şöyle dedi:

“Çok sayıda madencinin yasalara aykırı olarak tutuklanması ve daha önce 19 Ağustos'taki yasadışı tutuklamalar nedeniyle greve çıkan madendeki işçilerin üzerine polis sürerek uyuşmazlığın tırmandırılması bizleri son derece kaygılandırıyor. Önemle belirtmek isterim ki işçiler, şirketin özelleştirilmesi konusunda hükümetin ısrarına ve buna bağlı olarak madencilerin çalışma koşullarının kötüleşmesine karşı oldukları için tutuklanmış bulunuyor. Tüm tutuklu işçilerin derhal ve kayıtsız şartsız serbest bırakılması gerekiyor.”

Tutuklamalardan bu yana grevde olan madenciler, ayrıca, madenden elde edilen gelirin yüzde 15'inin Yezd bölgesinde yapılacak yatırımlara ayrılmasını talep ediyorlar.

Grevci işçiler Bafg şehri sakinlerinden büyük destek gördü. İşçilerin ve ailelerinin valilik binası önündeki büyük oturma grevine şehir sakinleri de katıldılar.

IndustriALL, 20 Ağustos'ta madencilerin barışçıl protesto eylemlerini bastırmak için polis kullanılmasını da kınıyor.

Bu arada, doğrulanmamış bir habere göre, tutuklu madencilerden biri 1 Eylül gecesi serbest bırakılmış