• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İngiltere’de 90 bin işçi ücret artışı için yürüdü

20.10.2014

Ücretlerinin artırılmasını isteyen on binlerce işçi Londra’da yürüyüş düzenledi.

Sendikaların yüzde 1’lik maaş artış talebini hükümet maliyeti yüksek olacağı gerekçesiyle reddetmiş bunun üzerine sendikalı işçiler 13 Ekim’de greve çıkmıştı. İşçiler 18 Ekim Cumartesi günü başkent Londra’da 90 bin kişinin katıldığı büyük bir yürüyüşle grevi sonlandırdı.

”Britanya’nın maaş artışına ihtiyacı var” sloganıyla yapılan eylemin çağrısını TUC (İşçi Sendikaları Kongresi) yaptı.

UNITE, UNISON, Ulusal Öğretmenler Sendikası, İletişim İşçileri Sendikası gibi İngiltere’nin önde gelen sendikaları da eyleme destek verdi.

Glasgow ve Belfast’ta da yapılan eylemlere emekliler ve nükleer karşıtları da katıldı.

İftaiye çalışanları sendikası eyleme üzerinde ”Biz insanları kurtarırız, bankaları değil” yazan bir zeplinle katıldı.

TUC genel sekreteri Frances O’Grady ”Birleşik Krallık tarihinin en uzun süreli kemer sıkma politikasının ardından, ekonomik iyileşmeyle birlikte maaşlarda artış yapılmalı” diyerek Birleşik Krallık’ta bir üst düzey yöneticinin, ortalama bir işçi maaşından 175 kat daha fazla kazandığını belirtti.

Sendika liderleri, İşçi Partisi’ni eleştirerek kesintilerden etkilenen işçilerin mücadelesine daha fazla destek vermesi için çağrıda bulundu.

UNITE genel sekreteri Len McCluskey, hükümetin işçi sınıfının 1945’ten beri bütün kazanımlarını yok etmeye çalıştığını belirterek, hükümetin amacının Ulusal Sağlık Hizmeti’ni ortadan kaldırıp, özel sağlık şirketlerindeki dostlarına yol açmak olduğunu söyledi.

UNISON genel sekreteri Dave Prentis, koalisyon hükümeti iktidara geldiğinden beri 600 kamu sektörü mesleğinin kaybedildiğini söyledi.

Kaynak: The Guardian / Sendika.Org  (P.Z.)