• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İnsanca Bir Çalışma Ortamı İçin Kubilay Boya’ya Sendika Girecek!

Aliağa şubemizin yaklaşık iki aydır örgütlenme çalışması yürüttüğü Kubilay Kimya ve Boya Sanayi işyerinde, işverenin işçiler üzerinde uyguladığı baskı ve 4 arkadaşımızın iş akitlerinin fesh edilmesi nedeniyle, dün işyeri önüne direniş çadırı kurulurken, bugün de bir basın açıklaması yapıldı.

29.09.2015

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve toplam 89 çalışanı olan Kubilay Kimya ve Boya Sanayi işyerinde 46 işçinin sendikamıza üye olmasının ardından, 2 Eylül Çarşamba günü Çalışma Bakanlığı'na yetki başvurusu yapıldı. Fakat işverenin aynı tarih itibari ile 22 kişiyi muvazzalı bir şekilde işbaşı yaptırmasıyla sendikanın yetki alması sıkıntıya girdi. Ayrıca sendikamıza üye olan işçileri sürekli baskı altında tutan işveren, şu ana kadar 4 işçinin de iş akitlerini fesh etti. Tüm bu gelişmeler sonrasında Aliağa şubemiz tarafından  29 Eylül Salı günü bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamanın tam metni aşağıdaki gibidir:

Değerli emek dostları ve emeğe gönül verenler,

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Kubilay Kimya ve Boya Sanayi işyerinde Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi olarak yaklaşık 2 aydır örgütlenme faaliyetini sürdürmekteyiz. İnsan onuruna yakışır bir ücret ve insanca çalışma ortamı talepleriyle yürüttüğümüz bu faaliyetler doğrultusunda, 02.09.2015 tarihinde Çalışma Bakanlığı kayıtlarına göre toplam 89 çalışanın olduğu bu işletmede 46 arkadaşımızı sendikamıza üye yaparak yetki başvurumuzu yapmış bulunmaktayız.

Ancak işveren aynı tarih itibari ile 22 kişiyi işbaşı yaptırarak muvazzalı bir şekilde (şuç işleyerek) yetki almamız konusunda sıkıntı yaşamamıza neden olmuştur. Fiiliyatta da bu gösterilen 22 kişi yoktur. Bununa ilgili de gerekli hukuki işlemler başlatılacaktır. Bunun yanında da Sendikamıza üye olan arkadaşlarımıza sürekli içeride baskı ve tehdit unsuru oluşturularak sendikamızdan istifa ettirilmeye zorlanmaktadır. Ayrıca şuana kadar 4 arkadaşımızın da iş akitleri fesh edilmiştir.
 

Kubilay Boya işverenine soruyoruz! Neden içeride çalışan arkadaşlarımızın yasal ve anayasal hakkı olan sendikalı olmalarından korkuyorsunuz? Yoksa bugüne kadar yapmış olduğumuz hukuk dışı ve yasal olmayan tüm uygulamaların önü kesileceği için mi telaşlandınız?

Değerli dostlarım,

Şunu çok iyi bilmenizi isteriz ki Kubilay Boya işyerinde çok kötü şartlarda üretim yapılıyor. İnsan onuruna yakışır çalışma ortamı maalesef ki bulunmuyor. Örneğin yılda bir çift ayakkabı ve 1 tek iş kıyafeti dağıtılıyor. Onları da, “iyi kullanmazsanız hakkımı helal etmem” diyen bir işveren mantığıyla karşı karşıyayız. İşçi Sağlığı ve Güvenliği kuralları tamamen bertaraf edilmiş, koruyucu malzeme deseniz kesinlikle dağıtılmıyor. Ayrıca ücret konusuna gelince, çoğunluk asgari ücretle çalışan bu işyerinde ücretlerin belli bir kısmı da elden ödenmektedir. Yani yasal anlamda suç işlenmektedir.
 

Değerli dostlarım,

Şunun herkes tarafından çok iyi bilinmesini isteriz ki, insan onuruna yakışır bir ücret ve insanca bir çalışma ortamı talepleriyle sendikamıza üye olan bu arkadaşlarımız dik durdukları sürece, bu mücadelemiz hem fiili hem de hukuki anlamda sonuna kadar devam edecektir. Buradan tüm dostlarımıza duyurmak isteriz.