• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İran'da işçiler temel haklar için mücadeleyi sürdürüyor

İran'da son aylarda işçilerin bir dizi önemli grevine ve eylemine tanık olduk. Ülkedeki bağımsız sendikalar işçilerin maden, otomotiv, taşımacılık ve diğer işkollarındaki mücadelesini etkin bir şekilde destekliyor.

09.02.2015

Madenciler: Bu yılın Ocak ayında, 150 kömür madeni işçisi, şirketin madeni kapatma planlarını protesto etmek için greve çıktı. Sangroos Kömür Madeni'ndeki işçiler 8 aydır ödenmeyen ücretlerinin de ödenmesini talep ediyorlar. Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği konularına şirket yönetiminin dikkatini çekiyorlar.

Otobüs şoförleri: 6 Ocak'ta, Tahran Otobüs İşçileri Sendikası (VAHED), işçilerin haksız nedenlerle işten atılmasını ve şirketin işçilere konut fonu kurma taahhüdünü yerine getirmemesini protesto etti.

Öğretmenler: İran Öğretmenler Birliği yaklaşık yarım milyon öğretmenin üç aylık “fazla mesai” maaşlarının ödenmesindeki gecikmeyi protesto ediyor.

Metal işçileri: İran'da hayat pahalılığı artmaya devam ederken, ücretler aşırı düşüklüğünü koruyor. 7 Ocak 2015'te, İran Hodro Sanayi Grubu IKCO'da (oto montaj tesisi) işçiler, düşük ücretlerinin artması için açlık grevi başlattı. Grev tesisin bütün bölümlerine sıçradı. 

Temel insan haklarının ve sendikal hakların saygı görmediği bir ülke olan İran, IndustriALL Küresel Sendika'nın gündeminde öncelikli bir konu olmaya devam ediyor.

IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, “Bu eylemler gerçekten cesaret ve esin kaynağı. İranlı kardeşlerimize yönelik dayanışmamız ve desteğimiz sürüyor” dedi.

Öte yandan, İran Metal İşçileri ve Teknisyenleri Sendikası (UMMI) sendikal hakları çok güç koşullarda savunmaya devam ediyor. Sendika, yeni web sitesiyle, İran'da ve dünyanın dört bir yanında işçilerle, sendikacılarla ve işçi hareketinin dostlarıyla ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlıyor. Web sitesinde Farsça ve İngilizce yayın yapılıyor.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika