• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşçi Haklarının İhlali ILO'nun Gündeminde

17.06.2016

ILO sözleşmelerinde yer alan hakları ihlal edilen işçiler, 2016 Uluslararası Çalışma Konferansı'nda ILO Standartlar Komitesi önünde tanıklık ettiler.

ILO'nun Standartların Uygulanması Komitesi (Standartlar Komitesi), Haziran'da, işçilerin haklarının ihlaliyle ilgili şikâyetleri inceledi. Bangladeş, Endonezya, Kamboçya ve Meksika gibi ülkeler gündemde özel yer tutuyordu.
Bangladeş sendika temsilcileri, Komite'de, hazır giyim sektöründe iş güvenliği alanında belli bir ilerleme kaydedilmesine rağmen, sendika özgürlüğünün sorun olmaya devam ettiğini dile getirdiler.
 

2013'teki Rana Plaza felaketinden hemen sonra, Bangladeş hazır giyim sektöründe birçok yeni sendika faaliyete geçti. Son iki yılda, sendikaların tescili gitgide zorlaştı. Özellikle bağımsız sendikaların tescil başvurularının yaklaşık yüzde 70'i reddedildi.
IndustriALL bölge sekreteri Apoorva Kaiwar, Standartlar Komitesi'ndeki ifadesinde, şirket yönetimlerinin sendikalara yönelik sistemli baskı politikalarının faal sendikaların sayısında azalmaya yol açtığını, bunun ise işçileri işverenler karşısında korumasız bıraktığını belirtti. Ayrıca, Bangladeş'teki serbest ticaret bölgelerinde sendikalar tümüyle yasaklanmış durumda.

Ülkede artan sendika düşmanı iklim ve ILO'nun sendika özgürlüğü ve örgütlenme hakkıyla ilgili 87 nolu sözleşmesinde öngörülen işçi haklarını sağlama konusunda hükümetin çabalarının yetersizliği nedeniyle, ILO Standartlar Komitesi ülkeyi “kara liste”ye aldı.
Endonezya işçi temsilcileri, polisin ve silahlı çetelerin işçilere şiddet uyguladığını ve silahlı saldırılarda bulunduğunu belirttiler.
IndustriALL üyesi FSPMI'den Prihanani Boenadi, hükümete, işçilere yönelik ihlallere son verme ve devletin güvenlik kuvvetlerinin sendika özgürlüğünü bastırmada kullanılmaması çağrısında bulundu. Kasım 2015'te, ücret belirleme sürecinin dışında kalmalarını protesto ettikleri için Cakarta'da 25 göstericinin tutuklanması olayında güvenlik güçleri şiddet kullanmıştı.

Standartlar Komitesi, “çok sayıda şikâyet başvurusu nedeniyle duyduğu derin kaygıyı ifade etti” ve Endonezya hükümetinden işçilerin serbestçe sendikal faaliyette bulunmasını sağlamasını ve şiddetten sorumlu olanların cezalandırılmasını istedi.
IndustriALL üyesi CCAWDU'dan Ath Thorn ise Kamboçya'da sendika yöneticilerine yönelik şiddetten, sendika yöneticilerinin görevlerine yasadışı bir şekilde son verilmesinden, politik müdahalelerden, kısa süreli sözleşmelerden ve gebe işçilere yönelik ayırımcılıktan söz etti.
Komite, Standartlar Komitesi'nin verdiği kararlarla ilgili ilerleme olup olmadığını tespit etmek üzere, Kamboçya, Endonezya, Filipinler, Svaziland, Kazakistan ve Moritanya'ya bir ILO inceleme heyeti gönderilmesine karar verdi.

Meksika maden sendikası Los Mineros'un başkanı ve IndustriALL Yönetim Kurulu üyesi Napoleon Gomez Standartlar Komitesi'nde yaptığı konuşmada, işçilerin rızası olmadan sarı sendikalar ile şirketler arasında yapılan koruma sözleşmelerinin yaygın bir şekilde kuillanılması ve sendikalara yönelik gözdağları ve tehditler üzerinde durdu. Gómez, Nisan 2016'da yapılan önerilere dayanarak iş yasasında derhal değişiklik yapılması gerektiğini vurguladı.
Standartlar Komitesi Meksika hükümetinin hukuki yükümlülükleri yerine getirmesini ve “sendikaların sendika özgürlüğü hakkını fiilen kullanabilmesini” sağlamasını istedi.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı