• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşçi Kiralama Taşeronu Bile Aratır

05.02.2015

BAKANLAR Kurulu tarafından Meclis'e sevk edilen "Ailenin ve Dinamik Nüfusun Korunması Paketi"nin içinde çalışma yaşamına büyük darbe vuracak hükümler de yerleştirildi.

"Modern kölelik sistemi" olarak da nitelenen özel istihdam bürolarına ilişkin mevzuatta kritik değişiklikler yapılıyor. Düzenlemenin bu şekliyle yasalaşması halinde özel istihdam büroları ile kiralanacak işçiler arasında sözleşme imzalanabilecek. Bu durumda kurulacak iş ilişkisi, işçi ile işçi kiralama bürosu arasında olacak. Böylece, kiralık işçinin çalışmak üzere gönderildiği yerdeki patronun hukuki sorumluluğu da büyük oranda ortadan kaldırılmış olacak.

'80 YILLIK KAZANIMI SIFIRLAYACAK TASARI'

Tasarıyı "80 yıllık iş hukuku kazanımlarını bir anda sıfırlayacak bir düzenleme" olarak nitelendiren DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Eğitim Daire Müdürü Faruk Özdemir, Aydınlık'a konuştu.

Özdemir, tasarının yasalaşması halinde işçileri bekleyen tehlikeleri şöyle sıraladı: "Bu düzenlemeyle neredeyse kadrolu işçi kalmayacak, aynı zamanda patronları yakından ilgilendiren muvazaa sorunu da ortadan kalkmış olacak. Artık işverenler, asıl işlerde rahatlıkla kiralık işçileri çalıştırabilecek. Kiralık işçi sisteminde işçinin mali ve sosyal hakları istihdam bürosunda iade davası açamayacak.

Bu tasarı ucuz olacak. İşçinin ücretini istihdam bürosu ödeyecek. İşçiyi kiralayıp çalıştıran firmanın ise hiçbir yükümlülüğü olmayacak. İşçi çalıştığı yerin kadrolu işçisi olmadığı için sendikaya üye olamayacak, toplu iş sözleşmelerinden yararlanamayacak. Ücretli izin, kıdem ve ihbar tazminatlarından mahrum olacak. İşe işgücü, taşeronlaşma ve güvencesiz çalışmanın önünü açarken, işçinin uluslararası hakları da dahil olmak üzere kazanılmış bütün hakları yok olacak." Bu sistemin taşeronu dahi aratacağını ifade eden Özdemir, sendikaları ve iş hukuku kazanımlarını yok edecek bu düzenlemeye karşı sendikaların bir an önce harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

 Kaynak: Aydınlık Gazetesi
 
Kaynak: Aydınlık Gazetesi

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı