• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sendikal Güç Birliği Platformu Deva'da Yaşananlarla İlgili Açıklama Yaptı:

İŞÇİ SINIFI ALIN TERİNE SAHİP ÇIKMASINI BİLİR!

Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), Deva İlaç'ta yaşananlara ilişkin bir açıklama yaparak, sendikalı işçilerin işten atılması ile başlayan süreçte yaşananları çalışma kamplarında olanlara benzeterek, kınadığını açıkladı.

20.08.2014

Deva Holding’e ait ilaç fabrikasında 20 Haziran 2014 tarihinden itibaren 12 işçi sendikal nedenle işten atılmış, ardından  1 Temmuz Salı günü fabrika önünde çadır kurarak tekrar işbaşı yapmak ve sendikanın tanınması için direnişe geçmişlerdi.

SGBP'nun yaptığı açıklamada, işçilere yönelik baskıların arttığı, fabrika müdürü ve yetkililerinin işçileri tek tek çağırarak ya vaat ya da tehditlerle sendikadan istifa etmeleri için zorladığı ve çalışanlar için iş koşullarının giderek kötüleştiği belirtildi.

Deva'da nasıl bir süreç yaşandı?

Petrol-İş Sendikası  ile Deva Holding’e ait fabrikalarda 1986’dan 2010’a kadar toplu sözleşme imzalanıyordu. Ancak holding, 2006 yılında Bahama Adaları merkezli ve sadece İstanbul’da bir ofisi bulunan karanlık bir yatırım fonu olan  Global Equities Management (GEM) tarafından satın alınınca sendika ile kurdukları ilişkiler gerilmeye başladı.
Sadece gelişmekte olan ülkelere yatırım yaptığı belirtilen GEM, Lüksemburg’da kurduğu EastPharma  adlı holding tarafından idare ettiği ve bünyesine kattığı Deva Holding, işyerlerinde örgütlü Petrol-İş ile 2010 yılında imzalaması gereken toplu sözleşme yerine 77 sendikalı işçiyi çıkardı. Küresel sendika IndustriALL’ın yaptığı uzlaşma çağrıları ise yanıtsız bırakıldı.

Sendikal Güç Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada konu ile ilgili şunlar söylendi:

“Karanlık bir yatırım fonu, ülkemizin en önemli ve köklü yerli ilaç firmalarından biri olan Deva’yı kötü yöneterek, işçiler başta olmak üzere ülkemize zarar vermektedir. 2006 yılına kadar sürekli olarak büyüyen şirket, gestapo usulü yönetim taktikleriyle adeta bir toplama ve çalışma kampına dönüştürülmüş, sendikalı olmak yasaklanmış, olanlar işten atılmış ve çalışanların anayasal hakları için yasal direnişi karartılmaya çalışılmaktadır.  Karanlık sermaye ve kötü yönetimin, işçilerin haklarını gasp etmesine ve Türkiye’nin alınteriyle yarattığı değerleri yok etmesine seyirci kalmayacağız. EastPharma ve GEM’i uyarıyoruz. Gelin sorunları müzakere masasında çözelim. Yoksa Türkiye işçi sınıfı ve halkı alınterine sahip çıkmasını ve nasıl mücadele edeceğini bilecektir.”