• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşçiler MESS’i sandığa gömdü

28.01.2015

Metal patronlarının örgütü MESS’in 29 Ocak’ta başlayacak grevi engellemek için başvurduğu ‘grev oylaması’ oyunu da tutmadı. İlk oylamanın yapıldığı Alstom’da işçilerin yüzde 80’i greve ‘evet’ dedi.

Metal patronlarının, Birleşik Metal-İş üyesi yaklaşık 15 bin işçinin 29 Ocak’ta başlayacağı grevi engellemek için son çare olarak başvurduğu grev oylamalarının ilki dün Alstom Fabrikası’nda yapıldı. Sendika üyesi 660 işçinin bulunduğu fabrikada, 670 ‘evet’ oyuna karşılık 180 ‘hayır’ oyuyla greve çıkılması kabul edildi. Oylama sonucunda sendika üyesi olmayan, grev kapsamında bulunmayan çalışanların da greve ‘evet’ dedikleri görüldü. Bu sonucun, patronların talebi üzerine yedi fabrikada daha yapılacak grev oylamalarını da olumlu etkilemesi bekleniyor.

YÜZDE 80 EVET!

Gebze’de kurulu Alstom Grid Fabrikası’nda dün sabah 09.00’da başlayan oylama için işçiler günler öncesinden çalışma başlatmıştı. Gece gündüz süren çalışmalar sırasında düzenlenen toplantılarda greve evet veya hayır oyu çıkmasının sonuçları işçilerle paylaşıldı. Patron baskısının en fazla hissedildiği fabrikalardan biri olan Alstom’da çalışmalar sonuç verdi. Patronun grev kapsamı dışında kalan personele baskı uygulayarak aldığı 228 imzayla yaptırdığı oylamada, 856 çalışanın 670’i, yani yüzde 80’i greve ‘evet’ dedi. 180 işçi greve ‘hayır’ derken, 6 oy da geçersiz sayıldı.

İŞÇİLER KARARIN ARKASINDA

Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Alstom Grid işyerinde çalışanların yüzde 80′i greve evet diyerek, sendikalarının kararının ardında durduklarını bir kez daha ortaya koymuş oldu” denildi. Alston İşyeri Baştemsilcisi Osman Şamdan ise oylama sonucunun tüm bölgede sevinçle karşılandığını belirterek “Bölgenin gözü Alstom’daydı. Alstom işçisi her türlü greve hazırdır” diye konuştu.

Bugün de Sarkuysan, Yücel Boru, Çayırova Boru ve Kroman fabrikalarında grev oylaması yapılacak.

***

‘Bu grev hepimizin’

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yöneticileri, dün İstanbul Bostancı’da bulunan Birleşik Metal-İş Genel Merkezi’ni ziyaret ederek 29 Ocak’ta greve çıkacak işçilerin yanında olacaklarını duyurdu. Ziyarette konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, bu grevin DİSK’in grevi olduğunu vurgularken, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da grev davulu çaldığında mühendislerin de halayda olacağını söyledi. KESK Eş Başkanı Lami Özgen ile TTB Merkez Konsey Başkanı Beyazıt İlhan da grevin başarıyla ulaşması için her türlü desteği vereceklerini, mücadeleyi büyüteceklerini ifade etti.

***

Uluslararası destek büyüyor

Fransa Metal İşçileri Federasyonu, greve çıkacak metal işçilerine dayanışma mesajı gönderdi. CGT Sendikaları adına Genel Sekreter ve Avrupa Sorumlusu Philippe Martinez Daniel Robert-Pellet tarafından gönderilen mesajda şu ifadeler yer aldı: “FTM-CGT, Birleşik Metal-İş üyelerinin taleplerini tamamıyla desteklemektedir. Sizin mücadeleniz, bizim mücadelemizdir.”

Kaynak: BirGün

http://www.birgun.net/news/view/isciler-messi-sandiga-gomdu/12655