İşlerinden atılan Vanlı işçiler, direnişlerini Ankara’da sürdürüyor

7 bin 286 işçi ile beraber yerel seçimlerden sonra işten atılan ve 94 gündür direnişte olan Vanlı işçiler; direnişlerini sürdürmek için Ankara’ya geldi. Direnişlerine Abdi İpekçi Parkı’nda devam eden işçiler; Başbakan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşmek için TBMM’ye gitti ancak iki görüşme talepleri de reddedildi

16.09.2014

Van’da, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra İŞKUR tarafından işlerine son verilen ve 94 gündür direnişte olan Vanlı işçiler 14 Eylül’de Ankara’ya ulaştı. Direnişlerine devam eden işçiler Abdi İpekçi Parkı’nda bir araya geldi.

Yürüyüş yaptıkları pek çok ilde engellenmeye çalışan işçiler buluştukları Abdi İpekçi Parkı’ndan Kızılay’da bulunan Güvenpark’a yürüyerek eylemlerini orada sürdürmek istedi ancak işçiler çevik kuvvet polislerinin engellemesi nedeniyle Abdi İpekçi Parkı’na döndü.

Tüm ülkede aynı şekilde işten çıkarılan 7 bin 286 işçi adına hak alma mücadelesi sürdürdüklerini söyleyen Vanlı işçileri, birçok demokratik kitle örgütü, emek örgütü ve siyasi parti temsilcileri ziyaret etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Başbakan, Vanlı işçiler ile görüşmedi

Vanlı işçilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Başbakan ile görüşmek için oluşturdukları heyet görüşme yapmak için TBMM’ye gitti ancak 2 görüşme talepleri de reddedildi. Meclise giden heyet sadece HDP Van Milletvekili Nazmi Gür ile görüşerek Abdi İpekçi Parkı’na geri döndü

Mücadelelerinde kararlı olduklarını ifade eden işçiler, sonuç alıncaya kadar Ankara’da kalacaklarını; tüm Ankaralılardan destek beklediklerini söyledi.

Ne olmuştu?

Direnişteki Vanlı işçilerle aynı durumda olan 7 bin 286 işçi, 2011’in 11. ayından 2012 yılına kadar 9 ay çalıştırılmış; daha sonra 2013 yılında 7 ay çalıştırıldıktan sonra yeniden işten çıkarılmış; 2014 yılında ise 8 ay çalıştırılıp yeniden işten atılmıştı.

Vanlı işçiler, daha önce de Ankara’ ya gelmişler, AKP Van Milletvekilleri ile yaptıkları görüşmelerde sorunlarının çözümüne ilişkin olumlu yanıt almışlar, bu görüşmeden sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüşmüşler, bunun sonucu Van’a arkadaşlarının yanına dönerek görüşmelerde kendilerine verilen sözleri paylaşmışlardı.

Ancak kendilerine verilen sözlerden hiçbiri tutulmayan işçiler, bu çalışma sistemine ve işten atılmalara karşı 3 ayı aşkın süredir direnişlerini sürdürüyordu.