• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Italcementi'de İşçiler Ülke Çapında Greve Hazırlanıyor

22.04.2016

Italcementi'deki çimento işçilerini temsil eden İtalya Genel İşçi Konfederasyonu'na (CGIL) bağlı Fillea, İtalya İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (CISL) bağlı Filca ve İtalya İşçi Birliği'ne (UIL) bağlı Feneal sendikaları, hükümetin önerdiği sanayi planına karşı grev ilan etti. Sanayi planı bu yıl 415 işçinin, 2017'de ise 250 işçinin işten çıkarılmasına yol açacak.

Üç sendika 14 Nisan'da Roma'da bir araya geldi ve yeniden yapılanma planını kamuya açıklayan çok uluslu şirket HeidelbergCement'in plandan zarar görecek işçilerin durumuna çözüm getirmemesi üzerine grev kararı aldı. HeidelbergCement Temmuz 2015te Italcementi'de hisselerin önemli bir bölümünü ele geçirmişti.
Sendikalar, hükümetle görüştükten sonra yaptıkları ortak açıklamada, “HeidelbergCement'in basına açıkladığı ve Bergamo'da 415 işçinin işten çıkarılmasını, Eylül 2017'de ise üretimde çalışan 250 işçinin daha işten çıkarılmasını öngören işletme planına karşı çıktıklarını” vurguladı. 
Sendikalar, sanayi planının koşullarının görüşüldüğü ve hükümetçe düzenlenen toplantıya katılamadıkları için, şirketin yakışıksız davranışını da kınadı. Sendikalar, işten çıkarılacakların sayısını önemli ölçüde azaltmayı amaçlayan bir karşı teklif hazırladı.

Sendikalar Ekonomi ve Gelişme Bakan Yardımcısı'na şu beş ana talebi sundu:
-Açıklanan işletme planını görüşmek amacıyla, bakanlığın koordinasyonunda, işletmenin eski ve yeni sahiplerinin, üç sendikanın ulusal sekreterlerinin ve Çalışma Bakanı'nın katılacağı bir yuvarlak masa toplantısı düzenlenmelidir.
-İşten atılanların sayısını önemli ölçüde azaltacak bir önlem olarak Bergamo'daki teknik yardım merkezi korunmalıdır. İşten çıkarılacakların sayısını daha da azaltmak üzere, araştırma merkezi, dünya ölçeğinde bir ürün araştırma merkezi haline getirilmelidir. HeidelbergCement bu talebi kısmen kabul etmiş bulunuyor.
-Aynı anlayış çerçevesinde, şirket, Lombardiya bölgesiyle ve Bergamo ve Milano üniversitelerinin teknik kapasitesiyle sinerji yaratmalıdır.
-HeidelbergCement, üretim alanındaki varlıkları ve öngörülen istihdam düzeylerini, hiç değilse 2020'de sona erecek geçiş döneminin bitimine kadar koruyacağını teyit etmelidir. 
-Çalışanların yer değiştirme süreçlerini etkin politikalarla (eğitim, yeniden eğitim, şirket dışında bir işe yerleştirme) kontrol etmek amacıyla, grubun tamamı için tamamlayıcı bir sosyal güvenlik koruma planı sağlanmalıdır. Sonuç olarak, Alman grubu, entegrasyon ve sosyal koruma konusunda Italcementi ile imzalanan sözleşmeleri yeniden teyit etmelidir.
Bakanlıkla bir sonraki toplantı Mayıs başında yapılacak.