• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş Kadın Dergisi'nin 47. sayısı çıktı:

Kadınlar için belediyeler kadınlar için sendikalar

Petrol-İş Kadın dergisinin son sayısı matbaadan henüz geldi. Dergide yine kadın emek hareketinin temel gündemleri ile önümüzdeki dönemlerde gündem olabilecek, özel haberler ve söyleşiler yer alıyor.

 

Petrol-İş Kadın Servisi
02.04.2014

Toplumsal cinsiyet esaslı bütçeleme üzerinde yaptığı çalışmalarla tanıdığımız İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi Maliye Anabilim dalı hocalarından Yard. Doç. Dr. Özgün Akduran “olabilir” diyor. Belediye bütçeleri kadınları da dikkate alan bir yerden toplumsal cinsiyet hesaba katılarak yapıldığında, kadınların kentlerdeki, kasabalardaki yaşamları biraz daha iyi olacak.

Bu yerel seçimlerde geçmiş seçimlere göre kadınlar biraz daha varlık gösterdiler. Peki siyasi partilerin yerel politikalarında kadınlara dair vaat ettikleri üzerinden mi destekledik onları? Muhtemelen hayır. İki kadın muhtarla konuştuk, seçildiler mi seçilmediler mi bilmiyoruz. Ama ikisi de muhtarlığın bile toplumsal cinsiyet hassasiyeti gözetilmeden yapılamayacağını anlattı bize.

Türkiye'de iki büyük işçi konfederasyonunda görev ve yetkileri tüzükle tanımlanmış bir kadın komisyonu hala yok. Sendikalarda kadın çalışmaları nasıl olmalı, kadın komisyonları, nasıl kurulmalı, burada çalışan kadınları kim seçmeli, bu soruları, işleyen tek kadın komisyonuna sahip konfederasyon olan KESK'in Kadın Sekreteri Canan Çalağan'a yönelttik, ilginç önerileri var.

TGS kadın komisyonu

TGS'de bir kadın ve LGBT komisyonu kuruldu, arkadaşlarımız tüzüklerinde cinsiyet eşitliği konusunda çok temel değişimlere imza atarken, yönetimlerdeki kadın sayısını da artırdılar. Konuyu bu işin mimarlarından olan iki kadın gazeteci ile görüştük.

Türkiye'de kadına yönelik şiddet tırmandıkça tırmanıyor ama hala bir şiddet yasamız yok. Brezilya'da şiddet yasasına ismini veren kocasının şiddeti neticesinde tekerlekli sandalyeye mahkum olan Maria da Penha'nın hikayesini Selgin Zırhlı Kaplan yazdı.

Hocalarımız köşelerinde birbirinden gerekli ve ilginç yazılara imzalarını atarken, Cemile kardeşimiz de kadın ressamları tanıtmaya devam ediyor.

Değerli Petrol-İş'li kadınlar, dergimizde hikayelerinizi biz anlatıyoruz genelde, ama hepinizin farklı, hatırlanması ve gelecek kuşaklara aktarılması gereken kadınlık yaşantıları var, bunu biliyoruz. Lütfen yazın, yazın ki, ferahlayın, yazın ki özgürleşin...