• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

KADINLAR INDUSTRIALL'UN GÜNDEMİNİ BELİRLİYOR

3 Aralık'ta Tunus'taki Kadın Komitesi toplantısının açılışında konuşan Christine Olivier, kadınlara yönelik şiddete son verilmesinin IndustriALL'un çalışmasının ayrılmaz bir parçası olması gerektiğini söyledi.

05.12.2014

Toplantı, 25 Kasım'da başlayan ve 16 gün sürecek olan kadınlara yönelik şiddete karşı kampanya sırasında yapılıyor.

“Eğer şiddete başvurmama toplumun gelişmesinin ölçüsüyse, o zaman başımız belada” diyen IndustriALL Kadın Komitesi Başkanı, bütün dünyada kadınların yüzde 35'inin maddi ya da cinsel şiddete maruz kaldığını vurguladı.

IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina ise, “Kadına yönelik şiddete karşı mücadele ve analığın korunması, kadın komitesinin ve her sektör sorumlusunun ve bölge ofisinin normal çalışmasının bir parçası olmalıdır” dedi ve kadın sorunlarının projelerde yer aldığını ve kadınlarla ilgili bütçenin artırıldığını açıkladı.

Genel sekreterin IndustriALL'un 2016 Kongresi'nde bütün erkeklerin kadına yönelik şiddete karşı ant içmesi önerisi Komite'den büyük destek gördü.

2014'te, üç bölge konferansı, IndustriALL'un her kademesine kadınların katılımı için yüzde 40 kota önerdi. Latin Amerika, Asya-Pasifik ve Sahraaltı Afrikası'nda her üç konferansa da kadınların katılımı yüzde 30'dan fazla oldu.

Kadınlar Avrupa'da Yeterince Temsil Edilmiyor

Genel Sekreter Yardımcısı Monika Kemperle, Avrupa'da bu konudaki tartışmanın fazla uzadığını ve bu bölgedeki üye sendikaların kadınlar için yüzde 20'lik bir kota düşündüğünü belirterek, “Kadınlar Avrupa'da yeterince temsil edilmiyor. Kadınların temsilinde düşüş gözlüyoruz” dedi.

Toplantıda IndustriALL'un 2012'deki kuruluş kongresinde varılan mutabakat hatırlatıldı. Bu mutabakat uyarınca IndustriALL kadınların temsilinde iyileştirme sağlama taahhüdünde bulundu. Halen IndustriALL Yönetim Kurulu'nun üçte biri kadınlardan oluşuyor.

Daha sonra tartışma IndustriALL'un her kademesinde yüzde 40 kadın kotası talep etmeye kaydı. Ayrıca, IndustriALL sektörlerinde eşbaşkan olarak bir kadın ile bir erkeğin seçilmesinde ilerleme kaydedildi.

Raina şöyle dedi: “Neden yüzde 40? Sektörlerimizin çehresini değiştirmek istiyoruz. Bunu ancak orada kadınlar varsa yapabiliriz. IndustriALL'un kardeş örgütleri IUF ile UNI'da kadınlar için yüzde 40 kota var.”

Toplantıda, “Haklarımızın, güvenliğimizin ve kararlara katılımımızın güçlendirilmesi” konusunun, Viyana'da 2015'te yapılacak Dünya Kadın Konferansı'nın ana teması olması gerektiği kararlaştırıldı.

Toplantıda, kadınların temsili konusunda üye örgütler arasında yapılan anket çalışması ele alındı. Genelde, anket, IndustriALL'un sektöre bağlı olarak yüzde 20 ila 30 arasında değişen kadın üyesi olduğunu gösteriyor. Hazır giyim sendikaları yüzde 80 dolayında kadın üyeye sahipken, bazı maden sendikalarında kadın üye oranı yüzde 10'u bile bulmuyor.

Eylem Planı

Bütün IndustriALL sektörlerinde kadına yönelik şiddete son vermek ve analığın korunmasında iyileşme sağlamak için politikalar uygulanmalıdır
Bütün üye örgütler Kadın Konferansı'na ilişkin önerilerini 31 Ocak 2015'e kadar iletmelidir
Kadın Komitesi yapacağı çalışmalar için somut bir strateji belirlemelidir
Önerileri almak ve bilgi alışverişi sağlamak üzere Kadın Komitesi üyeleri arasında bir elektronik tartışma düzenlenmelidir 
Kadınların yönetici olarak eğitilmesi için fon ayrılmalıdır 
Yüzde 40 kadın kotası önerisi konusunda adım atılmalı ve gerekli lobi çalışması yapılmalıdır.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika