• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kamboçya hükümeti cinayetleri soruşturmalı ve asgari ücreti artırmalıdır

14.01.2014

IndustriALL Küresel Sendika ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Kamboçya hükümetini, 3 Ocak'taki grevler sırasında dört hazır giyim işçisinin öldürülmesini derhal soruşturmaya, 23 tutuklu sendikacıyı salıvermeye ve işçilerle ailelerinin en azından temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir asgari ücret belirlemeye çağırıyor.

10-13 Ocak günlerinde, IndustriALL ve ITUC, Kamboçya'ya ortak bir inceleme heyeti gönderdi. Hapisteki sendikacıların salıverilmesini, cinayetlerin soruşturulmasını ve asgari ücretin artırılmasını talep eden heyet, sendika başkanı Vorn Pao'nun akıbeti konusunda ciddi kaygılar duyduğunu açıkladı. Pao feci şekilde dövülmüştü ve sağlık durumu elvermemesine rağmen hapiste tutuluyordu.

Heyet, cinayetleri soruşturmak ve sorumlulardan hesap sormak için bağımsız bir inceleme yürütülmesini talep ediyor. Bu talep Kamboçya Çalışma Bakanı'na iletildi.
Heyet, ayrıca, hükümetin denetiminde bir soruşturma başlatma planını -geçmişteki deneyimlere dayanarak- yetersiz bulduğunu bakana ifade etti.

Asgari ücretin acilen artırılması ve Kamboçya'nın onayladığı, örgütlenme özgürlüğüyle ilgili 87 nolu ILO sözleşmesine uyma konusunda hükümetin taahhütte bulunması talepleri de bakana iletildi. Hükümetin, Maliye Bakanı'nın başkanlığında ücretlerle ilgili yeni bir komisyon kurma önerisi yetersiz bulundu. İnsana yakışır bir asgari ücret tespitinde daha fazla gecikilmesi, adalet beklentisi içinde olan işçilerin yeni eylemlere girişmesine yol açabilir. 

Hazır giyim işverenlerinin örgütünün sendikaları çökertmek için yasal önlemler alma tehditleri ise uluslararası heyet tarafından kınandı.
Yıllık cirosu 5,1 milyar dolar olan Kamboçya giyim sanayii ayda 100 dolardan fazla asgari ücret ödeyebilecek durumda. IndustriALL'un araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin temel harcamalarını karşılamak için asgari 260 dolar gerekiyor.

IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina şiddet kullanılmasına son verilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle dedi:
“Kamboçya'da tekstil işçileri tehditlerden ve şiddetten arınmış, güvenli bir çalışma ortamına ve hayat pahalılığı karşısında geçinmelerine yetecek bir ücrete ihtiyaç duyuyorlar.”

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı