• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kamboçya'da işçiler sendikal hakları için ayakta

Kamboçya'da hükümet geçen yılın Ekim ayından beri yeni bir sendikalar yasası taslağı hazırlıyor, ama hiçbir toplumsal kesimin görüşüne kulak vermiyor. Sistemli sendikal baskı ve işçilere yönelik şiddet daha da ağırlaştı ve yeni yasa ülkenin onayladığı ILO sözleşmelerinde yer alan hakları engelleme tehdidi içeriyor.

12.06.2015

Son 18 ayda Kamboçya'da işçiler asgari ücretin artması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi taleplerini dile getirmek için sokaklardaydı. İşçilerin eylemlerini devlet genellikle şiddetle bastırmaya çalıştı.

Bunun üzerine, küresel hazır giyim markaları ve sendikalar, 2011'de hazırlanan ve sonra geri çekilen sendikalar yasasının tekrar gündeme alınmasını istedi.
2014'te yeni yasa projesi yeniden devreye girdi ve sosyal tarafların görüşleri alındı. Sendikalar ve hazır giyim markaları, temel hakları koruyan ve sektördeki çalışma ilişkilerini daha istikrarlı bir zemine oturtan bir yasa istiyor.

Ne var ki şu an elde bulunan Ekim 2014 taslağı bunun tam tersi yönde hükümler içeriyor.

Taslaktaki bir hüküm, sendikaların yapısını düzenliyor ve sendika kurmak için asgari yüzde 20 üye koşulu getiriyor. Böyle bir baraj sendikaların önünde bir engel olarak görülüyor.

Bir başka hüküm ise hükümete, grev gibi hükümetin onaylamadığı eylemleri düzenleyen sendikaları askıya alma yetkisi veriyor. Bu hüküm, ayrıca, sendikaların Kamboçya'da tescilli olmayan sivil toplum örgütleriyle bağlantı kurmasını yasaklıyor. Amaç, sendikaların uluslararası dayanışmaya girmesinin önünü kesmek.

Geçen ay IndustriALL Küresel Sendika, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ile birlikte, Kamboçya başbakanına bir mektup yazarak hükümetin “uluslararası normlara uygun olmaktan çok uzak, hakları ciddi şekilde geriye götüren” yasa taslağını yeniden değerlendirmesini istedi.

Sendikalar yasası taslağının birçok bölümü Kamboçya'nın onayladığı 87 ve 98 nolu ILO sözleşmelerine aykırı. Sendika özgürlüğünü, örgütlenme ve toplu sözleşme haklarını korumaktan çok, bu hakları ciddi bir şekilde geriye götürme ve yok etme riski taşıyor.

IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sendikalar yasası taslağı her kesimden eleştiri alıyor. Kamboçya hükümeti bu taslağın işçileri kışkırtmasına izin veremez. Aksi takdirde, zaten hassas durumda olan ilişkiler ister istemez daha da kötüleşecektir.”

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı