• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kamboçya'da sendikalar hükümetin halk forumunu yasaklamasına karşı

Dış İlişkiler Servisi
11.03.2014

Kamboçya'da yüzlerce sendika aktivisti, 8 Mart'ta Dünya Kadınlar Günü'yle eşzamanlı olarak giyim işçileri için düzenlenecek halk forumuna hükümetin yasak getirmesine karşı çıktı.
500'ü aşkın sendika aktivistinin başkent Phnom Penh'de Özgürlük Parkı'ndaki foruma katılma girişimi, parkın girişlerine barikat kuran silahlı polislerin sert müdahalesiyle engellendi.
Cop kullanan güvenlik güçleri yürüyüş yapan küçük bir grubu parkın bitişiğindeki Naga köprüsüne sürdü. Sonunda, gergin bir bekleyişin ardından sayıları artan yürüyüşçülerin direnişi güvenlik güçlerinin çekilmesine yol açtı. Bu arada, göz yaşartıcı gazla donatılmış polis araçları Özgürlük Parkı çevresinde devriye geziyordı.
18 sendikanın yöneticileri, yüzde 80'i kadın olan giyim işçilerinin asgari ücretinin artırılmasını ve Ocak ayından beri tutuklu 21 işçinin salıverilmesini görüşmek üzere bir halk forumu düzenlemişti. İşçilerin tutuklanmasıyla sonuçlanan olaylarda polisin grevi bastırmak için vahşice şiddet kullanması 4 işçinin ölümüne ve 39 kişinin de yaralanmasına yol açmıştı.
Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı da sendikaların taleplerini görüşmek üzere foruma çağrılmıştı, ama hükümet katılmak yerine toplantıyı yasakladı.
InduistriALL üyesi Kamboçya Giyim İşçileri Demokratik Sendika İttifakı'nın Başkanı Ath Thorn, “Halk forumuna 30.000 sendika üyesinin katılmasını istedik, ama hükümet forumu yasakladıktan sonra, katılımcıların güvenliğinden kaygı duyduğumuz için gelmemeleri konusunda uyardık. Bu itibarla, polisle çatışmaktan kaçındığımız için sadece sendika aktivistlerinin katılmasını istedik” dedi.
Thorn şöyle devam etti: “Demokratik bir ülkede yaşıyoruz ve hükümetin barışçıl bir halk forumunun düzenlenmesine izin vermemesi bizi şaşırttı. 21 tutuklu işçinin salıverilmesi ve geçinmeyi sağlayacak bir ücret için mücadeleye devam edeceğiz.”