• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kanada'da Çimento İşçileri LafargeHolcim'le Anlaşmaya Vardı

12.05.2016

Aylar süren mücadeleden ve üç aylık bir grevden sonra, Kanada'nın Saint-Constant kentindeki LafargeHolcim işçileri, çokuluslu çimento üreticisiyle olan uyuşmazlıkta mücadeleyi kazandı.
Birleşik Çelik İşçileri Sendikası (USW) ile LafargeHolcim grubuna bağlı Ciment Lafarge yönetimi arasında bağıtlanan toplu sözleşmeyi 10 Mayıs'ta yapılan oylamada işçiler yüzde 84 çoğunlukla onayladı.

6 Şubat 2016'da başlayan grevin ana nedenlerinden biri olan işçilerin emeklilik planı sürecek. Tesis verimli ve kârlı olmasına rağmen, işverenin emeklilik planını iptal etme ve yeni işe giren işçiler için daha az avantajlı iki kademeli bir sistem uygulama planına sendika karşı çıkıyordu. Altmış sekiz işçi 30 Kasım 2015'ten beri toplu sözleşmesizdi.
Sendika temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, şirket yürürlükteki emeklilik planını sürdürmeyi kabul etti, sendika ise grev sırasında grev kırıcı işçiler çalıştırarak Quebec İş Yasası'nı ihlal eden şirket yönetimi aleyhine açtığı tüm davaları geri çekecek.
Sendikanın şube başkanı Éric Boulanger, “Üyelerimizin kararlılığı ve aldığımız destek sayesinde bu sözleşmeyi bağıtlayabildik” dedi. 
IndustriALL temsilcisi Matthias Hartwich ise şöyle dedi:
“Kanada'daki kardeşlerimiz grevden IndustriALL'u haberdar edince, örgütümüz LafargeHolcim'in küresel yönetimiyle hemen temasa geçti. Grev kırıcıların kullanılması şirketin politikasına uygun değildi. Hemen tepki verdiği için şirket küresel yönetimine şükranlarımızı iletiyoruz ve cesaretleriyle bu mücadeleyi kazanan Kanadalı kardeşlerimizin kararlılığını ve gücünü selamlıyoruz.”