• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kirala, taşeron çalıştır, işten at

15.10.2014

Hükümetin ekonomik büyüme hedeflerindeki düşüşü itiraf ettiği Orta Vadeli Program’da, milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren 3 önemli konu yer buldu. Programda, daha önce sendikaların tepkileri üzerine hasır altı edilen kıdem tazminatının bireysel fona devri ve özel istihdam bürolarının yaygınlaştırılması planları yer alıyor. Emekçilerin kaldırılmasını istediği taşeron çalıştırmaya ilişkin de programda, “Alt işverenlik uygulaması işçi haklarını ve ekonominin rekabet gücünü dikkate alacak şekilde gözden geçirilecek” denilerek, “Taşeronlaştırmaya devam” mesajı verildi.

PATRONLARI RAHATLATAN DÜZENLEME

Hükümetin önümüzdeki 3 yılda yapacaklarını açıkladığı 2015-2017 Dönemi Orta Vadeli Programı (OVP) geçtiğimiz gün Resmi Gazete’de yayınlandı. Programın en sonuna konulan “İstihdam Politikaları” bölümüne, milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren maddeler konuldu. Bunlardan biri de işçi sendikalarının tepkisi üzerine rafa kaldırılan kıdem tazminatı fonu. Kıdem tazminatlarıyla ilgili düşünülen düzenleme programın 243. maddesinde; “Sosyal taraflarla diyalog içerisinde tüm işçilerin faydalanacağı ve bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi geliştirilecektir” şeklinde yer aldı. Bu düzenlemenin yapılması halinde işverenlerin birikmiş kıdem tazminatı ödeme korkusu da ortadan kalkacak. Bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatına geçilmesiyle işverenler işçilerini rahatlıkla işten atabilecekler. Tazminatın miktarı konusunda ise programda herhangi bir ibare yer almasa da, TOBB başta olmak üzere işveren örgütlerinin kıdem tazminatının miktarının düşürülmesi konusunda yoğun kulis yaptığı biliniyor.

Programda işten atmaların devam edeceği öngörüsü de yer alıyor. Daha önce büyümesi yüzde 4 olarak tahmin edilen işsizlik oranının yeni programda yüzde 9’un üzerinde kalacağı belirtildi. Bu yıl yüzde 9.6 düzeyinde beklenen işsizlik oranının, gelecek yıl yüzde 9.5’e, 2016 yılında yüzde 9.2’ye ve 2017 yılında yüzde 9.1 düzeyine gerilemesi hedeflendi.

TAŞERON YAYGINLAŞTIRILACAK

Özellikle Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirmesinin ardından büyük tepkilere yol açan taşeron işçiliğe ilişkin torba yasada yer alan hükümler hem kamu kurumlarıyla sınırlı kalmış, hem de işçilerin “Taşeron çalıştırma kaldırılsın” talebinin aksine taşeronlaştırmayı daimi kılacak düzenlemeler getirmişti. Orta Vadeli Program’da da işçilerin taşeron çalıştırmanın yasaklanmasına ilişkin talepleri yer almadı. Programın 240. maddesinde “Alt işverenlik uygulaması işçi haklarını ve ekonominin rekabet gücünü dikkate alacak şekilde gözden geçirilecek” denildi.

KİRALIK İŞÇİLİK

Kamuoyunda “kiralık işçilik” olarak bilinen özel istihdam bürolarının yaygınlaşması da işçilerin çalışma koşulları arasında kritik düzenlemelerden biri. 2009 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından “insanlık dışı” olarak nitelendirilerek veto edilen düzenleme, son OVP’de yerini aldı. Programda, “Özel istihdam büroları yaygınlaştırılacak ve faaliyet alanları geçici iş ilişkisini de kapsayacak şekilde genişletilecektir” deniliyor.

Kaynak: www.evrensel.net

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı