• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kocaeli Şube Kitlesel Katılımla İş Bıraktı

15.05.2014

Manisa Soma’da yaşanan ülkemiz tarihinin en büyük iş cinayeti ile ilgili olarak Konfederasyonumuz TÜRK-İş’in aldığı karar doğrultusunda 15 Mayıs 2014 tarihinde Şubemizin örgütlü olduğu Tüpraş Genel Müdürlüğü, Tüpraş İzmit Rafineri Müdürlüğü, Gübretaş, Ege Kimya-Ege- Sil işyerlerinde bir günlük iş bırakma eylemleri yapıldı.
08:00-16:00 vardiyaları ile Bakım Müdürlüğü'nde çalışan üyelerimiz iş başı yapmayarak eyleme destek verdiler.

Tüpraş İzmit Rafinerisi ve Gübretaş Yarımca Fabrikasında çalışan üyelerimiz fabrika önünde toplandı ve Şube Başkanımız Salih Akduman bir açıklama gerçekleştirdi. İşçi haklarına yönelik çalışmaların yetersizliğine vurgu yapan ve taşeron çalışma sistemini eleştiren Akduman sözlerine şöyle devam etti “Dedik ki örgütsüz bir toplum yaratıyorsunuz, örgütsüz toplumda kayıtdışı çalışma vardır, yine sesimizi duymadılar. Muhtemeldir ki sayının bu kadar fazla olmasının altında kayıt dışı çalışma vardır.

Kadrolu işçilerin yanında kayıtdışı çalışanlar da  bunu canları ile ödediler”. Akduman Anayasal güvence altındaki insanca yaşam hakkı olan ücreti talep ettiklerini ancak geleceğe umutla bağlanan işçilerin canlarını kaybettikleri bir çalışma hayatına mahkum edildiğini ifade etti ve ekledi “Bu insanlar her sabah saat sekizde dünya ile olan bağlantılarını keserek ekmek için, bir avuç kömür çıkarmak için ömürlerini her gün, her sabah, her gece dışarıda bırakarak yer altına, tabiri caizse her gün mezara giriyorlar. Benim sizlerden ricam ellerimizi kalbimizin üzerine koyalım ve kendimizi madenin altında hissedelim”. Açıklamada toprak altında kalanların bekleyen eşleri, çocukları ve hayalleri olduğu, ailelerinin en acı günlerini yaşadıkları ancak umudu canlı tuttukları belirtildi.

Açıklamanın ardından Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Bayraktar ve İnsan Kaynakları Direktörü Nezih Akçınar ile  birlikte  Tüpraş Genel Müdürlüğü İşyeri Baştemsilciliğine gelerek Soma’da hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımız için başsağlığında bulundu.

Kaynak: Kocaeli Şubesi