• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kocaeli Şubemizin 2016 Yılı Son Temsilciler Kurulu Yapıldı

26.12.2016

Kocaeli Şube Temsilciler Kurulumuz 26 Aralık Pazartesi günü toplandı. Şube Başkanımız  Salih Akduman Kocaeli Şubemizin örgütlü olduğu işyerlerinde Ocak 2017 itibari ile başlayacak olan 2017-2018 dönemini kapsayacak  TİS’ler ile ülke ve dünya gündeminde yer alan konular hakkında Kocaeli basınına yılın değerlendirmesini yaptı.
Şube Başkanımız Akduman yaptığı açıklamada; hem ülkemizde hem de dünyada ekonomik ve sosyal açıdan çok ciddi bir kaos yaşandığını vurguladı.

Akduman, “Öncelikli olarak bizim ülkemiz ciddi bir şekilde hedef alınmaktadır. Yaşanan son saldırılar gösteriyor ki bu topraklar üzerinde bu millet üzerinde oynanmaya çalışılan bir oyun var. Bu tarih boyunca yüzyıllardır da bir şekliyle tekerrür ederek sürekli karşımıza sunuluyor. Ama biz bir kez daha bilinmesini istiyoruz ki ülke topraklarının hiçbir metrekaresi dahi tesadüf eseri alınmamıştır. Biz her zaman ecdadımızın şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış topraklar olarak kabul ediyoruz” dedi. 

“İçimizi acıtan canımızı yakan şehitlerimiz var” diyerek sözlerine devam eden Akduman, “Şehitlerimize rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Dün ecdadımız ne yaptıysa bugün onlar yaptılar. Bu süreçlere gelirken hatalar yapılmış olabilir. Siyasi açıdan da hatalar yapılmış olabilir. Ama bugün içine düştüğümüz durumda geçmişe takılıp da bu hataları konuşup bu hatalar üzerinden bir çıkış yolu aranmaması gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı. 

2017 yılında işyerlerinde Petrol-İş Sendikası’na bağlı 2 bin 300 çalışan ile beraber yürütülecek toplu sözleşmeleri olduğunu dile getiren Akduman, “TÜPRAŞ, GÜBRETAŞ, Shell, Ege Kimya Sanayi ve Ege Sil Kimya Sanayi gibi işyerlerimizin tamamında toplu sözleşme dönemine giriyoruz. 2017 Ocak ayı itibariyle burada temsilci ve yönetici arkadaşlarımızla yeni sözleşmemizin taslak çalışmalarımızı hazırladık.” dedi. 

Gerekli hukuki prosedürlerin tamamlandığına dikkat çeken Akduman, “işverenlere taslaklarımız iletilmiş durumda. Tüm işyerlerindeki sözleşmelerimiz 76 madde üzerinden kurgulandı. Tabi orada her iş yerinin kendine münhasır ek maddeleri var. Bu maddelerin yaklaşık 40 kadarı idari, geri kalanı ise ekonomik ve sosyal haklarla ilgili maddeler. Sözleşmelerimiz 2017 ve 2018 yılları olmak üzere iki yılı kapsıyor. Önümüzdeki yılbaşı itibariyle bu görüşmelere başlayacağız.” şeklinde konuştu.
 
Akduman, sendikal amaçlarının çalışanların bu iki yıllık süreç içindeki kayıplarını telafi etmek olduğunu ifade ederek, “Üstüne refah payını sağlayabileceğimiz, onlara biraz daha nefes aldırabileceğimiz ve brüt ücretleri üzerinden hem de sosyal haklar üzerinden yeni açılımlar getirebileceğimiz bir sözleşme dönemi geçirmek istiyoruz. Burada çalışan arkadaşlarımızın beklentileri yüksek.” diye konuştu.

Sendikaya bağlı işyerlerinin tamamının özel sektör olduğunu söyleyen Akduman, “Tabi ki özel sektörün Türkiye’de yaşanan kaotik durumdan ekonomik göstergelerden bir şekliyle etkilenip,  bunu bize karşı koz olarak kullanıp, olabilecek en az zam artışlarıyla geçmeye çalışacaklardır. Türkiye’deki ekonomik süreçler onları ne kadar etkiliyorsa bir o kadar bizim çalışan arkadaşlarımızı etkiliyor. Dolar yükseliyorsa sadece işverene yükselmiyor, o dolardaki yükselmeler bizim reel ücretlerimiz üzerinde de geriye gitmeye sebep oluyor. Dolayısıyla bizim iş sözleşmemizde işverenlerimizden beklentilerimiz var.” dedi. 

Sıkıntıları hep işverenler çekiyormuş gibi bir algı oluşturulduğunu belirten Akduman, “Bütün ekonomik göstergeler sadece onları zorluyormuş gibi karlarından düşen marjları bize, ‘Komple zarar ettik, battık’ şeklinde yansıtmamalarını istiyoruz. Siyasi erkin de bu konuda elini taşın altına koymasını istiyoruz. Bin 600 liralık net bir asgari ücretin dahi yeterli olamayacağını düşünüyoruz. İşverenlerle siyasi iktidar artık bunları çok da gündem yapmadan insanların refah seviyesinin artması, rahat etmesi açısından buradaki talepleri de dikkate almasını istiyoruz” dedi.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı