16. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi Gerçekleştirildi

Kongrede 65 akademisyenin hazırladığı 36 bildiri sunuldu

Türk-İş ve Sakarya Üniversitesi'nin ortak düzenlediği 16. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi 15-17 Mayıs tarihleri arasında Kocaeli Kartepe'de düzenlendi. “Çalışma Hayatının Kalitesi” ana temasıyla başlayan kongreye birçok sendika uzmanı ve akademisyen katıldı.

18.05.2015

Kongre 16 Mayıs Cumartesi günü açılış konuşmalarının ardından başladı. Açılış konuşmasını yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş'in çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkilerine dair her türlü çalışmayı destekleyeceğini bildirerek sözlerine başladı. Son zamanlarda artışa geçen iş cinayetlerine dikkat çeken Atalay, “Biz bu toplantıyı yaparken dahi işçiler ölmeye devam ediyor. Elbette bu durumda sendikaların da eksikliği var. Fakat ne kadar mükemmel kanun çıkarsa çıksın, bu kanun patronların elinde uygulanmıyor.” dedi. Biz sesimizi çıkarmazsak kimse bizi dikkate almaz diyen Atalay; işçi olmayanların, işçilerin çektiği sıkıntıları çekmeyenlerin, işçileri anlayamayacağını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan oturumlar, “Çalışma Hayatının Kalitesi”, “Çalışma İlişkileri”, İş Sağlığı ve Güvenliği”, “Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Politika” ve “Çalışma Hayatında Kadın” başlıkları altında sunulan tebliğleri içerdi. Toplamda sekiz farklı oturumda çalışma hayatına dair 36 farklı konu başlığında sunumlar gerçekleştirildi.

Kongrenin son günü olan 17 Mayıs Pazar günü ise 13 üniversitenin çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri öğrencilerini kapsayan anket çalışmasının sonuçları sunuldu. Öğrencilerin okudukları bölüme dair memnuniyetleri, sıkıntıları ve beklentilerinin ölçülmeye çalışıldığı anket çalışmasında, öğrencilerin en önemli problemlerinin ekonomik kaynaklı olduğu, barınma ve sağlık sorunlarının önemli yer tuttuğu görüldü. Diğer bir öne çıkan problem ise bölümlerinde uygulanan eğitimlerde var olan pratik yetersizliği ve mezun olduktan sonra işe kolay yerleşememe korkusu oldu. Anket sonuçlarına göre öğrencilerin çoğu yabancı dil eğitiminin zayıflığına dikkat çekerken, bölümün kendilerini toplum sorunlarına dair duyarlı yetiştirdiğinden memnun olduğunu belirtti.

On altıncısı düzenlenen ve üç gün süren kongre, 17 Mayıs Pazar günü, son oturumun ardından bölüm başkanları toplantısı ve üniversite gezisi ile son buldu.