• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Konsolosluk Önünde Nestle Protestosu

23.10.2014

Nestle çikolatada her şey Öz Gıda-İş ile işveren arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde başladı. Sendikanın hazırladığı TİS taslağını beğenmeyen işçiler kendi aralarında komisyon oluşturdu.

Komisyon işçilerin ortak taleplerinden bir TİS taslağı hazırladı. İşte 28 işçinin atılmasına gerekçe de sendikanın taslağının dışındaki bu taslak. Sendika ile işveren hızla sözleşmeyi imzaladı ve 28 işçinin işine de son verdi. İşten atılan işçiler atılmadan kısa bir süre önce Öz Gıda-İş'ten istifa ederek Tek Gıda-İş'e üye oldu.

İşten atılmalarıyla birlikte Tek Gıda-İş Sendikası işçilere sahip çıkarak hem işe geri dönmeleri için dava açtı hem de Bursa Karacabey'de bulunan fabrika önünde direniş başlattı.

'KRALDAN ÇOK KRALCILAR'

İşten atılan 28 Nestle işçisi İstanbul Levent'teki İsviçre Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı. Tek Gıda-İş Sendikası'nın düzenlediği eyleme Sendikal Güçbirliği Platformu (SGBP) bileşeni sendikaların genel başkan ve yöneticileri ile Türk Metal Sendikası İstanbul Şube yönetimi de katılarak destek verdi. Basın açıklamasında işten çıkartılan işçilerden İsmail Gözel, yaşadıklarını anlattı ve Nestle işverenine seslenerek, işlerine geri dönünceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Gözel'in ardından Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel bir konuşma yaptı. Türkel, Nestle gibi uluslararası bir firmada bile bazı yöneticilerin kraldan çok kralcı gibi davranarak sendikal tercihini yapan işçiyi işten atma kolaycılığına kaçtığını söyledi. "Zaman zaman toplu iş sözleşmesi süreçlerinde işçilerle sendika arasında farklı görüşler olur; ama bunlar sendika ile üyesi arasında kalır" diyen Türkel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'İPE UN SERDİLER'

"Eleştiri haklarını kullandılar diye iş akti feshedilen ender işletmelerden birisiyle karşı karşıyayız. Bugün bu yanlışlığı haykırmak ve Nestle sermayesinin ait olduğu ülkenin başkonsolosluğu önünde yaşananları Türkiye kamuoyuyla paylaşmak için buradayız. Nestle'de örgütlü bir sendika var orada bir toplu iş sözleşmesi imzalandı. Toplu iş sözleşmesini beğenmediler diye, sendika ve işveren birlikte hareket ederek, onca yıllık emeklerini hiçe sayıp, ihbar ve kıdem tazminatlarını gasp ederek 28 arkadaşımızı kapının önüne koydu. Üstelik İş Yasası'nın 25/2. maddesine uydurarak yani tazminatsız işten atmaya uydurarak yaptılar. Bunu kim yapıyor? Küresel saygınlığı olduğunu düşündüğümüz Nestle Gıda şirketi yapıyor ve o firmada örgütlü sendika yapıyor. İşte biz buna tahammül gösteremezdik. Biz bu arkadaşlarımız adına işe iade davalarını açtık ve Nestle işverenini görüşmeye çağırdık. İşverenle işbirliği içinde işçiyi işten attıranlar 'Biz de görüşmeye gireceğiz' dediler.

Bu görüşmenin amacı atılan 28 işçinin işine iade edilmesiydi. Bu arkadaşlarımızın işe iade edilmesini sağlarsanız biz size teşekkür ederiz dedik. Derhal görüşme yapılsın bu sorun çözülsün dedik ama bu sefer de ipe un serdiler."

 
 
Kaynak: Aydınlık Gazetesi

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı