• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş Sendikası Yönetimi'nden Açıklama:

Kros Otomotiv'i uyarıyoruz, Sendika düşmanlığına son ver!

Kütahya ili organize sanayi bölgesinde bulunan ve 400'ü aşkın işçinin çalıştığı Kros Otomotiv Sanayi ve Tic. AŞ. işyerinde çalışan işçilerin Petrol-İş Sendikası'nda örgütlenmeye başlamasının ardından 10 üyemiz “işlerin daralması” gerekçesiyle işten çıkardı. Sendikalaşma hakkının engellenmesi nedeniyle Petrol-İş Sendikası Kros yönetimini uyaran bir açıklama yaptı.

09.10.2014

Petrol-İş Sendikası yönetim kurulu tarafından basına ve kamuoyuna yönelik yapılan açıklamanın tam metni aşağıdadır:

Kütahya ili Organize Sanayi Bölgesi 117. ada 3. parsel adresinde kurulu bulunan ve  400 'ü aşkın işçinin çalıştığı Kros Otomotov Sanayi ve Tic AŞ işyerinde çalışan işçiler, insan onuruna yakışan çalışma koşulları yaratmak için  Petrol- İş Sendikası çatısı altında örgütlenmeye başladılar.

Bayram öncesi işçilerin sendikalaşma eğilimini farkeden Kros yönetimi, bir toplantı yaparak onları işten atmakla tehdit etti. Ardından,  bayram dönüşü örgütlenmenin öncülüğünü yapan, biri kadın iki üyemiz gündüz vardiyası sonunda, “ işlerin daralması” gerekçesiyle işten atıldı. İşten çıkarmalar bir sonraki vardiyada da devam etti.  Sendikal nedenle işten atılanların sayısı 10'a ulaştı. İşçiler ne zaman sıranın kendilerine  gelecek tedirginliği ile çalışmaya devam ediyor.

Kros fabrikası, pek çok ünü araba firmasına yedek parça üretimi yapıyor. Bunların başında Volkswagen geliyor. Üretimin dörtte üçünü gerçekleştiren Almanya kökenli çokuluslu şirketin,  ilgili küresel sendika ile 2002 yılında imzaladığı Volkswagen Küresel Çerçeve  Sözleşmesinin, ilk maddesi  “Volkswagen bütün çalışanların sendikalaşma hakkını tanır” idi.  Bu sözleşmenin maddeleri, Volkswagen, BMW, Porsche gibi dünya ünlüsü markalara üretim yapan Kros yönetimi tarafından da yerine getirilmek zorundadır.

Petrol İş Sendikası olarak,  Kros  yönetimini uyarıyoruz,  bu dava, Kütahya ili sınırları içinde bastırabileceğin bir dava değildir. Sendikalaşma hakkı Türkiye'nin de imzaladığı uluslararası sözleşmelerle de garanti altına alınan evrensel bir hak, bu dava evrensel bir davadır.  Bir an önce,   sendika düşmanı tavrınızdan vazgeçin, işten atılan üyelerimizi derhal işe alın. Aksi takdirde, Kütahya'da yaşanan bu  haksızlığı, işçileri işsizlikle terbiye etme  girişimizi, işçilerin anayasal haklarına saldırılarınızı evrensel bir dava haline getirmeyi kendimize görev biliriz.

Petrol İş Sendikası Yönetim Kurulu