• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Kubilay Boya hem işçiye hem de doğaya düşman'

02.10.2015

Kubilay Boya önünde yapılan eylemde konuşan Petrol İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, sendikalarına üye olan 4 işçiyi işten çıkaran Kubilay Boya yönetiminin atıklarını doğaya salarak doğayı da zarar verdiğini söyledi.

Petrol İş'e üye oldukları için işten çıkarılan 4 işçinin Kubilay Boya önünde başlatmış olduğu direniş devam ederken, bugün yüzlerce işçi direnişteki işçileri ziyaret etti. Ziyarete, Petrol İş'e üye olan Petkim, Tüpraş, Star Rafineri, Ravago ve Air Likit işçileri, Tek Gıda İş üyesi gıda işçileri, Türk İş Ege Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç, Deriteks İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, Tek Gıda İş 7 Nolu Şube Başkanı Halil İbrahim Bircan, Aliağa emek ve demokrasi güçlerinin temsilcileri katıldı.

Ziyaret esnasında işçiler hep bir ağızdan 'Birlik, Mücadele, Zafer', 'Birleşe Birleşe Kazanacağız' ve 'Zafer Direnen Emekçinin Olacak' sloganlarını attı. Yapılan eylemi Kubilay Boya'nın güvenlik görevlilerinin görüntülediği görülürken, fabrika içinde güvenlik gerekçesiyle jandarma aracı bekletildi. Ayrıca 17:30'da işten çıkması gereken işçiler daha geç bırakıldı.

İşçilere seslenen Petrol İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay işverenin işçilerin e-devlet şifrelerini alarak zorla sendikadan istifa ettirdiğini belirtti ve '10-15 yıllık işçiler asgari ücret alıyor. Asgari ücretin üzerinde alanlara ise asgari ücretin fazla kısmı elden veriliyor" dedi. Kubilay Boya işvereninin çevre katliamı da yaptığını dile getiren Oktay "Bununla ilgili elimizde bilgiler var. Kendilerine Pazartesiye kadar süre tanıyoruz. Bizim çağrılarımıza kulak vermezlerse bunları açıklayacağız. Bu ülkenin Çevre Bakanlığı var, il çevre müdürlükleri var. Onlara gerekli başvurularımızı yapacağız ama yetmedi ALÇEP ve EGEÇEP'e de başvuracağız" dedi.

'PAZARTESİYE KADAR SÜRE VERİYORUZ'

İşten atılan işçilerin geri alınmaması durumunda Kubilay Boya'nın önünü karnaval yerine çevireceklerini de ekleyen Oktay şunları söyledi: "Ama bu bizim için geçerli, onlar için de burayı mahşer yerine çeviririz. Bizim 3200 üyemiz var, onlar burada olacak, bunu çok iyi bilsinler. Pazartesiye kadar onlara süre veriyoruz. Petrol İş Sendikası'nın bayrağını Kubilay Boya'nın önüne dikeceğiz". İçerideki işçilere de seslenen Oktay, patronun baskılarına boyun eğmemelerini ve fabrika önündeki işçilerin onlar için burada olduğunu söyledi.

'İŞVEREN SİZİ KANDIRMASIN'

Daha sonra konuşan Türk İş Ege Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç da, Türk İş'e bağlı bütün sendikaların üyelerinin Kubilay Boya'nın işçilerinin yanında olduğunu ifade ederek "Gerekirse bunun kat ve kat fazlasını burada görecekler. İçerideki arkadaşları sesleniyorum. İşveren sizi kandırmasın, sendikadan istifa ettirmek için. Sendika buradan gittiği zaman size verdiği hakların hepsini alır. Sizi de işten atabilir. İş güvencem var diye kimse güvenmesin. İşçiler işe geri alınana kadar mücadelemiz devam edecek, bu mücadelede kararlıyız" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Kaynak: Evrensel Gazetesi

http://www.evrensel.net/haber/261838/kubilay-boya-hem-isciye-hem-de-doga...