• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kubilay Boya işçileri bir kez daha direnişte

30.09.2015

Kubilay Boya işvereninin hukuk dışı uygulamalar ile sendika düşmanlığı yaptığını ve işten atmayı sürdürdüğünü söyleyen Petrol-iş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay fabrikaya sendika girene ve işten atılan işçiler işe dönene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Petrol-iş Aliağa Şubesi, Kubilay Boya önünde direniş çadırı kurdu. Öğlen fabrika önünde toplanan Kubilay Boya işçilerine, Petkim, Tüpraş işçilerinin yanı sıra Genel İş, KESK  ve Emekli Sen temsilcileri de desteğe geldi.

Fabrika önünde yapılan açıklamada insan onuruna yakışır bir ücret için Kubilay Boya'ya sendika girmesi gerektiğinin altını çizen Petrol-İş Şube Başkanı Ahmet Oktay “Çalışma Bakanlığı kayıtlarına göre 89 çalışanın olduğu bu fabrikada 46 üyemizle yetki başvurusu yaptık. Ancak işveren başvuru yaptığımız tarihte 22 kişiyi sanal olarak işbaşı yaptırmıştır. Yetki almamızı engellemek için yapılan bu girişim aynı zamanda suçtur. Bir başka suç da ücretin asgari ücretten fazlasını elden vermesi, sigortaya asgari ücretten göstermesidir. Aynı zamanda üyelerimizin e-devlet şifrelerini baskı ve tehditle toplayıp istifa ettiriyor ve şifreleri tekrar değiştiriyor” dedi. Kubilay Boya patronunun pek çok suç işleyerek sendikalaşmayı engellemeye çalıştığını da söyleyen Ahmet Oktay bunu engelleyemeyeceklerini vurguladı.

'İSİG KURALLLARI UYGULANMIYOR'

Fabrikadaki çalışma koşullarının da çok kötü olduğunu ifade eden Ahmet Oktay şunları söyledi “Yılda bir çift ayakkabı, bir tek elbise veriyor. Verirken de ‘iyi kullanmasınız hakkımı helal etmem’ diyen bir patron mantığına karşı mücadele ediyoruz. İSİG kuralları tamamen bertaraf edilmiş, koruyucu malzemeden mahrum bırakılmış arkadaşlarımız anayasal hakkını kullanarak sendikalı olmuştur” dedi.

Ahmet Oktay mücadelenin daha yeni başladığını ve diğer sendikalardan ve emekten yana kurumlardan destekle büyüyeceğini söyleyerek herkesi Perşembe günü 16.30'da fabrika önünde yapılacak eyleme çağırdı. (İzmir/EVRENSEL)

Kaynak: Evrensel Gazetesi

http://www.evrensel.net/haber/261636/kubilay-boya-iscileri-bir-kez-daha-...