• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Lüks tüketime yılda 250 milyar dolar harcanırken, 4 saniyede bir kişi açlıktan ölüyor

Küresel Lüks Tüketim Malları İlkbahar Raporu’na göre, büyüyen lüks tüketimi yıllık 250 milyar dolara yükselirken BM verilerine göre 805 milyon aç insanın yıllık gıda masrafı 30 milyar dolar. Her 4 saniyede bir kişi açlıktan ölüyor.

30.06.2015

Bain & Company tarafından açıklanan Küresel Lüks Tüketim Malları İlkbahar Raporu’na göre, 2014 yılını yüzde 3 büyüyerek 250 milyar dolar ile kapatan küresel lüks tüketim malları pazarının, 2015 yılında yüzde 2 ila 4 oranında büyümesi bekleniyor. Dünya’nın bir yılda savaşa harcadığı para ise 14,3 trilyon dolar. Birleşmiş Milletler’e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü’nün dünya gıda gününde açıkladığı rapora göre ise yeryüzünde 805 milyon insan açlık çekiyor. Yani her dokuz insandan biri aç ve her dört saniyede bir kişi açlıktan ölüyor.

Lüks tüketimin yüzde 30’unu Çinliler yapıyor

Harcamaların yüzde 30’unu ise sadece Çinliler gerçekleştiriyor. Lüks ayakkabı harcamalarının toplam satışlar içerisinde en iyi performansa sahip olarak ilk sırada yer aldığı raporda, mücevherde canlılık yaşandığı, ancak saat satışlarının durgun olduğu ifade edilirken, dünya üzerindeki lüks tüketicisi sayısı ise 140 milyondan 350 milyona çıktı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bain & Company Türkiye Yönetici Ortağı Serhan Nadir, Türkiye’de lüks tüketim malları pazarının küresel trende paralel ilerleyeceğine, özellikle bayan aksesuarlarının pazarı yüzde 15-20 oranında büyüteceğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Avrupa pazarı, özellikle de Amerikalı ve Çinlilerin yurt dışında yaptığı lüks harcamaların yardımıyla 2015’e iyi başladı. Güney Avrupa’da toparlanma süreci devam ederken, Batı Avrupa iyi bir performans gösterdi. Rusya’nın ve Rusların tüm dünyadaki harcamalarındaki azalma iyileşme göstermezken, pazarın bu yıl içinde sabit kurlarla yüzde 3 ila 5 oranında büyümesi bekleniyor. Amerika kıtasına bakıldığında ise, reel olarak 2015 için belirlenen yüzde 1 ila 3’lük büyüme oranının 2014’e oranla düşüşe girdiği görülüyor. Güçlü doların turizm harcamaları üzerindeki olumsuz etkisiyle ortaya çıkan bu durum, iç harcamalarla kısmen telafi ediliyor.”

Son 20 yılda perakendede 3 trilyon avronun üzerinde satışın gerçekleştirildiği lüks tüketim pazarında, harcamaların yüzde 50’si tüketicilerin ülkeleri dışında yaptıkları harcamalardan oluşuyor.

Her 4 saniyede bir kişi açlıktan ölüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO)16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde yayınladığı rapora göre dünya genelinde 805 milyon insanın kronik açlık çekiyor ve her 4 saniyede bir insan açlık sebebiyle hayatını kaybediyor. Yani yeryüzündeki her dokuz insandan biri beslenemiyor.

Rapora göre dünyada açlıktan ölen insan sayısı, hastalıklar yüzünden ölen insan sayısından daha fazla . Dünyada 37 ülkesinde gıda krizi yaşandığını belirten FAO, dünyada 750 milyar dolarlık gıdanın da çöpe gittiğini belirtiyor.

Açlıkla savaşan Amerikalı sivil toplum kuruluşu The Borgen Project’in hazırladığı rapora göre dünyada aç insan kalmamasının maliyeti sadece yıllık 30 milyar dolar.

Silaha 14,3 trilyon dolar

Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün (IEP) Global Peace Index (Dünya Barış İndeksi) raporuna göre, 2014 yılında dünyanın farklı yerlerinde devam eden savaş ve çatışmalarda 14,3 trilyon dolar harcandı. Rapora göre, savaşlarda harcanan para miktarı İngiltere, Kanada, Fransa, İspanya, Brezilya ve Almanya’nın toplam Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’sının (GSYİH) toplam miktarından daha fazla. Bu miktar, aynı zamanda dünyanın toplam gelirinin yüzde 13’ü temsil ediyor. (Al Jazeera)

Kaynak: zete.com

http://zete.com/luks-tuketime-yilda-250-milyar-dolar-harcanirken-4-saniy...