• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Maden Mühendisleri Odası: Su Komşu Madenden Geldi

30.10.2014

TMMOB'a bağlı Maden Mühendisleri Odası, Karaman'ın Ermenek ilçesinde 18 madencinin mahsur kaldığı kazayla ilgili yerinde inceleme yaptı.

Uzman heyet tarafından sahada gerçekleştirilen tespitler sonucunda Has Şekerler'e ait kömür ocağını basan suyun aynı sahada daha önce üretim yapan kapatılan madende biriken su olduğu dile getirildi. Olayın meydana geldiği ocakta, rödovans yöntemi ile üretim yapıldığı, su seviyesinin ocakta mahsur kalan işçilerin bulunduğu seviyenin üzerinde olduğu belirtilerek özetle şu değerlendirme yapıldı:

"Havza madenciliği yapılmadığı için, ocaklarda yapılan üretimle mücavir alanlarda daha önceki yıllarda yapılan imalatların birbirini nasıl etkileyebileceği bilinmeden planlama ve üretim gerçekleştirilmektedir. Ermenek'te meydana gelen kaza da havza madenciliği yapılmamasının bir sonucudur. Havza madenciliği, bir havzada bulunan madenlerin, bütüncül bakış açısı ile planlanması ve üretilmesi anlamına gelmektedir. Aynı havzada farklı firmaların, değişik ya da aynı zamanda yaptıkları planlama ve üretimi birbirlerinden bağımsız, habersiz, birbirlerini olumsuz etkileyebilecek şekilde yerine getirilmesi politikası sürdükçe Soma'da, Elbistan'da ve son olarak Ermenek'te yaşanan facialar gelecekte de yaşanabilecektir."

RÖDOVANS SİSTEMİ KALDIRILMALI

Maden Mühendisleri Odası, değerlendirmeler ışığında şu önerilerde bulundu:

* "Rodövans ve taşeronlaşma uygulamaları acilen iptal edilmelidir.

* Madenlerimiz; kamu yararı öncelikli olarak, mühendislik bilim ve tekniğine, ölçek ekonomisine ve havza madenciliğine uygun olarak planlanmalı ve işletilmelidir.

* Ucuz işgücüne dayalı ve örgütlenmeyi engelleyen çalışma anlayışı terk edilmelidir.

* İSG'ye ilişkin kararların alınmasında, üniversiteler, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının (TTB, TMMOB) görüşlerini alınmalı, ulusal düzeyde karar alma mekanizmasında çoğunluğu emek örgütlerinin oluşturduğu bir yapı oluşturulmalıdır.

* Bundan önce olduğu gibi 'gerekenler yapılacaktır' gerekçesinin arkasına sığınılmadan gerçek sorumlular belirlenmeli, maden mühendisleri, teknik nezaretçi ve diğer çalışanlar günah keçisi olarak seçilmemelidir."

 
Kaynak: Aydınlık Gazetesi

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı