• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Torba Yasa Yürürlüğe Girdi

Madenlerde Sorunlar Devam Ediyor

13 Mayıs 2014 tarihinde Soma'da yaşanan iş cinayetinin ardından işçilere müjde niteliğinde sunulan Torba Yasa 11 Eylül 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Torba Yasa'nın yürürlüğe girmesinin ardından Zonguldak ve Aydın'daki maden ocaklarında işten çıkarılmalar olurken, Türkiye'nin dört bir tarafından madenlerde ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Soma'da ise işçiler madenlerde değişen bir şey olmamasından şikayetçi.

24.09.2014

Soma'da yaşanan katliamın ardından madenlerde hareketlilik durmuyor. Torba Yasa'nın çıkarılmasının ardından Zonguldak'ta 22 maden üretimi durdurdu. 4 bin 500 maden işçisi vardiya çıkışı işsiz kaldığını öğrendi. Aydın’da da Atay Holding’e ait özel kömür işletmesi,  247 işçisinin olduğu işletmede 138 işçiyi işten çıkardı, kalan işçilerin de kasım ayı sonunda işine son verileceği duyuruldu.

İşten çıkartılmalar için rödovans sistemini gerekçe gösteren firma sahipleri böylelikle çıkarılan Torba Yasa ile maliyetlerinin daha faza arttığını söylüyor. Kendileri de birer rödovans olan firmaların aslında kalkmasını istedikleri şey  çıkartılan madenin ton başına devlete yaptığı ödeme oluyor.

Madenciler eylemde

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki Hema Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında çalışan yaklaşık 500 maden işçisi, işten çıkartılmalara tepki göstererek çıkarılan 29 arkadaşı için  üretimi durdurarak Zonguldak'a yürüyüşe geçti. Arkadaşlarının işe geri alınmasını isteyen madenciler, 10 saat süren yürüyüşün ardından Zonguldak Valiliği'ne ulaştı ve eylemlerine devam ediyorlar.

Aydın’da da Atay Holding’e ait özel kömür işletmesi, Torba Kanun’dan sonra maliyetlerin artmasını gerekçe göstererek ocağı kapattığını açıkladı. 247 işçisi bulunan işletmede 138 işçi işten çıkarıldı, kalan işçilerin de kasım ayı sonunda işine son verileceği duyuruldu. İşten çıkarılan işçiler Aydın merkeze yürümek isterken polis saldırısına uğradılar.

Madenlerde ölümler devam ediyor

Torba Yasa işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında bir yenilik getirmezken madenlerde işçi ölümleri de devam ediyor. Bartın’ın Amasra İlçesi’nde Hattat Holding’e ait bir maden ocağında yaşanan iş cinayetinde 1 Çinli işçi hayatını kaybetti. Aynı şekilde Şırnak'taki maden ocaklarından da sürekli göçük ve ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Bir yandan kaçak olan ocaklar kapatılmak istenirken diğer yandan işçiler işsiz kalma korkusuyla eyleme geçiyor.

Soma'da madenler çalışmaya başladı

Soma'daki katliamdan  kurtulan bir işçi ile tekrar iletişime geçtik. Bize madenlerin gerekli düzenlemeler yapılmadan açıldığını ve işçilerin çağrıldığını söyledi. Katliamın gerçekleştiği madenin dahi açıldığını, henüz üretime başlamadığını ama yakında başlayacağını öğreniyoruz. Ocak ayına kadar maaş alacak olan işçiler işsiz kalma korkusu ile tekrar madenlere iniyor. Konuştuğumuz işçi bize madenlerde herhangi bir iyileştirme olmadığını ifade etti.