• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Madenlerin denetimi de özelleştiriliyor

26.11.2014

AKP hükümeti, işçi katliamlarının sıklıkla yaşandığı madenlerin denetlenmesini de özel şirketlere devrediyor.

Soma'da yüzlerce madencinin katledilmesinin, Ermenek'teki bir madende mahsur kalan 18 işçinin günlerce kurtarılamaması ve işçilerin cesetlerinin çıkarılmasının ardından Maden Yasası'nda değişiklik yapılmasını gündeme getiren AKP hükümeti, sözde işçi katliamlarını önlemeke için yaptığı düzenlemede madenlerin denetlenmesini de taşeronlaştırdı.

Denetim özel şirketlere verilecek

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'ın haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Yasası'nda değişiklik yapan tasarı taslağı açıkladı. Taslak ile madenlerde işletme faliyetlerinin denetimi de 'özelleştiriliyor.' Taslağa göre, işletme projesinin uygulanması ve faliyetler Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından yetkilendirilmiş tüzel kişilerce yani şirketler tarafından izlenecek. İzleme raporları MİGEM’e sunulacak. Projeye aykırı faliyetlerin işletme açısından tehlike oluşturuması halinde yetkilendirilmiş tüzel kişiler tarafından faliyet durdurulacak 3 gün içinde MİGEM’e, Çalışma Bakanlığı’na ve valiliğe bildirilecek.

Taslağa göre, ruhsat sahalarında madencilik faliyetleri ile ilgili olarak meydene gelen ölümlü kazalar da 15 gün içinde MİGEM’e bildirilecek. Aksi halde 30 bin lira para cezası verilecek.

Şehirleşme, yatırımların çevresel etkileri, madenin cinsi gibi nedenlerle madencilik faliyetleri kısıtlanabilecek. Kısıtlanan alandaki ruhsatlar maden bölgelerine taşınacak. Tesislerin sökülmesi, taşınması ve yeniden inşaa edilmesine ilişkin masraflar bakanlıkça belirlenecek. Bedel de taşımayı talep eden kamu kurumu tarafından ruhsat sahibine ödenecek.

Taslağa göre, tek başına madencilik yapılamayacak büyüklükteki alanlara ruhsat verilmeyecek. Bu alanlar bitişik ruhsat sahipleri arasında ihale edilecek. Madencilik yapılabilmesi için uygun büyüklükte olmayan sahalar çevresindeki ruhsatsız alanlar veya diğer sahalarla birleştirilerek ihale edilecek. Terk edilmiş sahalar alan sınırlamasına bakılmaksızın birleştirilerek ihale edilebilecek.

Maden mühendislerinden tepki

Maden Mühendisleri Odası (MMO) bu görevin daha önce maden mühendisleri tarafından yerine getirildiğini, şimdi ise mühendisler devre dışı bırakılarak şirketlere görev verildiğine dikkat çekti. Oda, MİGEM tarafından atanacak yetkilendirilmiş tüzel kişilerce denetim yapılmasının, denetimin de taşeronlaştırılarak piyasanın emrine sunulması anlamına geldiğini vurguladı. MİGEM’in sorumluluk almaktan kurtulduğuna dikkat çeken MMO, taslak ile rödovansın devam edeceğini belirtti.

MMO, teknik nezaretçiliğin kaldırılması ile 2 bin 500, 3 bin maden mühendisinin de işsiz kalacağına dikkat çekti. Oda, taslağın yasalaşması halinde Soma, Ermenek gibi yüzlerce facia yaşanacağına vurgu yaparak, “taslağı geri çekin” uyarısı yaptı.

Kaynak: Kızılbayrak

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı