• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Jyrki Raina

Meksika'da sendikal haklar konusunda diyalog yolu açıldı

04.10.2013

IndustriALL ve ITUC Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto ile görüşerek diyalog başlattı. Devlet Başkanı Nieto, Los Mineros'un başkanı Napoleón Gómez'in yöneticiliğini tanıdığını ve hükümetinin bağımsız sendikalara baskı uygulamayacağını belirtti.

Yıllardır Meksika sendikal haklar konusunda IndustriALL Küresel Sendika ve onun kurucu örgütleri için hedef ülke oldu. Temel sorunlardan biri, toplu sözleşmelerin yüzde 90'ını işverenleri gerçek sendikalardan koruyan “koruma sözleşmeleri”nin oluşturmasıdır.

Yaygın bir uygulama olarak, sarı bir sendika şirketle çok zayıf bir sözleşme imzalar. Varılan anlaşmadan ve sendikaya üye yapıldıklarından işçilerin haberi yoktur. Tabii “sendika”nın yöneticileri bunun karşılığında cazip bir danışmanlık ücreti alırlar.

Koruma sözleşmeleri ücretleri düşük tutuyor. Bank of America'nın son bir araştırmasına göre, on yıl önce Meksika sanayi işçilerinin ücretleri Çinli arkadaşlarından üç kat fazlaydı. Şimdi ise Çin'de maaşlar Meksika'dakinden yüzde 20 fazla.

Maden ve metal işçilerinin örgütü Los Mineros gibi bağımsız sendikalar büyük şirketlerin gözünde baş belasıdır. Bu örgütler sarı sendikaların sağladığı ücretlerin çok üzerinde ücret artışlarını inatla müzakere masasına getirmişler, gerektiğinde sendikal eyleme başvurarak kazanıma dönüştürmüşlerdir.  

Los Mineros başkanı Napoleón Gómez aldığı ölüm tehditleri üzerine 2006'da Meksika'dan Kanada'ya sürgüne gitmek zorunda kaldı. Hükümet ve büyük şirketler onun aleyhinde birbiri ardına düzmece suçlamalar yarattı. Suçlamaların hepsi mahkemelerce reddedildi. Meksika'da her şey çürümüş değil.

Meksika'da yeni bir hükümet işbaşına gelince, IndustriALL ve ITUC yeni bir başlangıcın mümkün olup olmadığını denemeye karar verdi.
23 Ağustos'ta, Sharan Burrow ile ben, Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'nın temsilcisini de içeren bir ITUC-IndustriALL ortak heyetiyle Meksika'ya gittik. Mexico City şehrindeki başkanlık konutunda Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto ve Çalışma Bakanı Alfonso Navarrete Prida ile görüştük. Bu görüşme önceki hükümetle mümkün olmayan bir diyalog başlattı.

Devlet Başkanı ve Çalışma Bakanı yeni hükümetin bağımsız sendikalara baskı uygulama niyeti olmadığını teyit etti. Her ikisi de mevcut uyuşmazlıklara çözüm arama taahhüdünde bulundu. Özellikle Los Mineros'un başkanı olarak Napoleón Gómez'in meşru yöneticiliğini tanıdıklarını vurguladılar.

Bu tutumu memnuniyetle karşıladım, ama Napoleón Gómez'e karşı yürütülen yargı oyununa bir son verilmesi gerektiğini belirttim. 16.000 işçinin sorununa bir çözüm bulmak için elektrik işçilerinin sendikası SME ile sürdürülen görüşmelere de katıldık.

Hükümet meşruluktan yoksun koruma sözleşmeleri konusunda diyalog taahhüdünde bulundu. Çalışma bakanı 98 nolu ILO sözleşmesini onaylamak için gerekli önlemleri almaya, geçen yılki iş yasası reformunun teknik yönden gözden geçirilmesi konusunda ILO Genel Direktörü ile görüşmeye ve 2694 nolu şikâyetle ilgili ILO tavsiyeleri uyarınca sendikalarla diyalogu dikkate almaya söz verdi.

Sonuç olarak, şimdi elimizde Meksika sendikaları ve hükümetle birlikte izleyeceğimiz bir girişim var. Napoleón Gómez'in yurduna güvenle dönmesini ve Meksika'da her işçinin özgürce sendikalaşma ve gerçek bir toplu sözleşmenin güvencesinden yararlanma hakkını sağlamayı amaçlayan IndustriALL'un Meksika eylemi sürecek.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı