• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Meksikalı sendika liderinden hükümete çağrı

13.06.2016

Meksikalı sendika lideri Napoleon Gomez, Meksika hükümetini, ülkedeki ağır sendikal hak ihlallerine son vermek için derhal önlem almaya çağırıyor.IndustriALL'a bağlı Los Mineros'un başkanı Gomez, 30 Mayıs ile 10 Haziran arasında gerçekleşen Uluslararası Çalışma Konferansı'nın 105. Oturumu'na katılmak üzere Cenevre'deydi. Meksika hükümetinden, sendika özgürlüğüyle ilgili 87 nolu ILO sözleşmesinin ağır ihlalleri hakkındaki iddiaları Konferans'ın Standartları Uygulama Komitesi önünde yanıtlaması istenmişti.

 Meksika hükümeti, Senato'ya getirilen son anayasa ve iş yasası değişikliklerinin propagandasını yapmak için, hükümet, iş çevreleri ve sendikalardan 70 temsilcinin yer aldığı bir heyet getirdi. Ne var ki heyette sadece bir sendika temsilcisi demokratik bir sendikadan geliyordu.
Komitede IndustriALL Küresel Sendika adına konuşan Napoleon Gomez, ülkede işveren güdümündeki sendikalar ile şirketler arasında, işçilerin rızası, hatta bilgisi olmadan yapılan koruma sözleşmelerini kınadı. Meksikalı işçiler için felaket demek olan koruma sözleşmeleri onları adaletsiz çalışma koşullarına ve sefalet ücretine mahkûm ediyor.
Meksika hükümeti, Komite'de, iş yasasında değişiklik yapacak Nisan 2016'daki önerilerin sistemi değiştireceğini iddia etti. Ne var ki iş yasasındaki değişikliğin Kongre'den ne zaman geçeceği ya da geçip geçmeyeceği belli değil. Öneriler koruma sözleşmelerinin kıskacındaki işçilere pek bir şey getirmiyor.

Napoleon, ILO'nun Standartları Uygulama Komitesi ile Sendika Özgürlüğü Komitesi'ndeki mevcut bütün davaların çözüme kavuşması için iş yasasında değişikliğe ihtiyaç olmadığını vurguladı. Meksika hükümetinin yapması gereken, sadece halkla ilişkiler alanında açıklamalar yapmakla yetinmemek, sendika özgürlüğünü hayata geçirme kararlılığını fiilen kanıtlamaktır. 
Gomez yaptığı açıklamada, hükümetin sendikalara yönelik ihlallere son vermek için mevcut mevzuatı uygulamasının yeteceğini vurguladı.