• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

BEDAŞ DİRENİŞİ

"Mesele Üç Kuruş Fazla Kazanmak Değil"

İstanbul direnişlerinin 96., Adana direnişlerinin 170. gününde BEDAŞ işçileri Galatasaray Meydanında toplanarak BEDAŞ binasına kadar yürüyerek işlerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi

Yıldız BALKAN
27.08.2012

Boğaziçi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (BEDAŞ) taşeron işçileri, İstanbul direnişlerinin 96'ncı ve Adana direnişinin 170'nci gününde yine sokaktaydı.

BEDAŞ için taşeron şirketler üzerinden çalışan 120 işçi iki ay boyunca maaşlarını alamamaları sonrasında iş bırakma eylemi gerçekleştirdikleri için işten atıldılar.

İş verenlerin kararını keyfi ve hukuk dışı olarak değerlendiren işçiler, yaptıkları eylemde mücadele etmeye devam edeceklerini ve eninde sonunda işlerine yeniden dönmek için kararlılıklarının süreceğini söylediler.

Enerji-Sen'e bağlı işçiler, Devrimci İşçi Komiteleri, Mücadele Birliği, Devrimci Liseliler ve Halkevleri'nin de katılımıyla sloganlar eşliğinde Taksim Meydanına yürüyen korteje halktan da alkışlarla destek geldi.

Kiğılı ve THY ofislerinin önünden geçerken durarak, geçtiğimiz günlerde işten çıkartılan işçiler için 'onların mücadeleleri bizim mücadelemizdir' diyerek destek mesajı verdiler.

Grup adına konuşan Enerji-Sen Sendika Başkanı Kamil Kartal konuşmasına "Son haftalarda gencecik insanlarımızı toprağa vermeye devam ettik, hayatını kaybeden bütün bu yoksul aile çocuklarına baş sağlığı diliyorum" diyerek başladı. Ardından son bir ayda 170 iş kazası yaşandığını belirten Kartal, iş verenlerin işçi güvenliğini sağlamanın maliyetinden kaçmakla işçi katliamlarının yolunu açtıklarını, insan hayatının her şeyin üstünde tutulması gerektiğini vurguladı.

"Bizim mücadelemiz üç kuruş fazla para kazanma mücadelesi değildir. Her şeyden önce iş verenlerin çalışanlar üzerinde oluşturduğu baskı ve zulme son verilmesini istiyoruz".

İstiklal Caddesi çıkışında korteji karşılayan Emeğe Ezgi müzik grubu "Bedaş İşçisi Yalnız Değildir" pankartı açıp, Çav Bella şarkısını söyleyerek işçilere destek verdi.

Öğretici: "Biz hiç direniş kaybetmedik!"

Yedi kere işten çıkartılan BEDAŞ işçisi Selami Öğretici "Eyleme destek verdiğim için işten çıkarttılar beni ama istedikleri kadar çıkartsınlar. Görüyorsunuz işte herkes burada! Sonuç alana kadar devam edeceğiz, bizim korkumuz yok" dedi. Sendika örgütlenme sorumlusu Ahmet Çakır ise "İşçiler haklarını geri alacak, küçük bir şüphem bile yok, çünkü biz bu güne dek hiç direniş kaybetmedik" diyerek kararlıklarını ifade etti.

Grup adına basın açıklamasını yapan BEDAŞ işçisi Mustafa Turna:

"Biz paramızı alamadığımız için yasal bir hakkımızı kullandık. Onların yapmak istedikleri biz işçileri patron ve devlet için daha az maliyetli hale getirmek iken, bizim payımıza düşen ise açlık, işsizlik ya da iş cinayetleri oluyor. Üstelik bu süreci çalışma yaşını ve ücretleri düşürmek için en son 4+4+4 yasası ile sistemin değiştirilmesi, kürtaj hakkının düzenlenmesi üzerinden nüfus politikalarıyla da güçlendiriyorlar" diyerek hükümeti eleştirdi.

Son olarak gelecek günlerde bu alanda mücadele eden bütün gruplarla direnişlerini ortaklaştıracaklarını söyleyen işçiler, eyleme destek vermek için gelen sanatçı Pınar Aydınlar'ın söylediği türkülerle halay çekerek eylemlerini sonlandırdıl

Kaynak: www.bianet.org