• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Myanmar'da Kadın Sendikacılar Eğitimden Geçiyor

08.01.2016

Myanmar'da tekstil ve maden sektörlerindeki IndustriALL üyesi sendikalardan 68 kadın yönetici ve üye, ekip oluşturma ve liderlik becerileri konusunda eğitimden geçti.Myanmar Sendikalar Konfederasyonu (CTUM), IndustriALL, ILO ve Friedrich Ebert Vakfı'nın birlikte düzenlediği eğitim çalışması 15-16 ve 18-19 Aralık günlerinde Yangon ve Sagaing'de gerçekleşti.

Eğitimler çalışmaları, kadınların yönetim ve karar organlarına katılımını sağlamayı, bu yöndeki bilinci artırmayı, katılımcılardaki liderlik anlayış ve ilkelerini geliştirmeyi amaçlıyor. 

Çoğu katılımcı, kadın ve işçi olarak durumlarıyla ilgili böyle bir bilgi ve deneyim alışverişini ilk kez yaşadığını söyledi. Kadınlar işyerinde iş sağlığı riskleri, çalışma saatleri ve ücretlerin düşüklüğü gibi sorunlar üzerinde durdular. Ayrıca, işyerindeki işlerinin yanı sıra günlük ev işlerini yapmak, çocuklara ve yaşlılara bakmak zorunda olduklarını da belirttiler. Bunun ise sendikal çalışmalara katılmalarını ve yöneticilik görevleri üstlenmelerini engellediğini vurguladılar. .

Üzerinde durulan sorunlar arasında cinsel taciz, görmezden gelinmek ve birden çok iş yükü de yer alıyordu.IndustriALL özellikle toplumsal cinsiyet kotaları ve analığın korunması konuları üzerinde durdu. ILO ise işçilerle ilgili temel çalışma standartları ve bununla ilgili araçlar hakkında bilgi verdi.
Katılımcılar, kadınların sendikalara ve yöneticilik görevlerine katılımını sağlayacak bir eylem planı hazırladılar. Kadın sorunlarının çözümü için kadın komitelerinin ve diğer kadınlarla dayanışmanın önemli olduğunu belirttiler.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı