• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Nükleer karşıtları aynı anda sokakta: Dünyada nükleere yer yok

27.05.2015

Türkiye’nin birçok kenti ile Yunanistan, Kıbrıs ve Gürcistan’da nükleer karşıtları, AKP’nin nükleer santral projelerine karşı eş zamanlı sokağa çıktı

Nükleer karşıtları, 24 Mayıs günü İstanbul, Sinop, Mersin, İğneada, Samsun, Diyarbakır, Batman, Ankara, Kıbrıs, Gürcistan ve Yunanistan’ta eş zamanlı olarak gerçekleştirilen eylemlerde AKP’nin nükleer santral projelerini protesto etti.

Akdeniz ve Karadeniz’i tehdit eden yapılması planlanan veya Metsamor gibi yapılmış olan nükleer santrallere karşı, “Dünyada nükleere yer yok” diyen eylemciler sokağa çıktı. Ortak açıklamada bu eylemin bir başlangıç olduğu ve herkesin bu mücadeleye desteğe çağrıldığı belirtildi.

Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’nin temel atma töreninin ardından, Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral anlaşması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. İktidarın tüm tepkilere rağmen ülkenin en bakir noktalarında ısrarla sonuca vardırmaya çalıştığı nükleer santral projeleri birçok kentte eş zamanlı olarak gerçekleştirilen eylemlerle protesto edildi.

Nükleere inat yaşasın hayat!

Eş zamanlı eylemlerin İstanbul’daki ayağı, Beşiktaş Çarşısı’ndaki kartal heykelinin önünde yapıldı. Ortak basın açıklaması öncesinde söz alan Karadeniz İsyandadır Platformu’ndan Eren Dağıstanlı Türkiye’nin nükleer felakete sürüklenmek istendiğini belirterek, “Türkiye’nin altına nükleer santrallerle birlikte dinamit atılmak isteniyor. Akkuyu’da sahte ÇED raporlarıyla, halktan gizlenen belgelerle bir süreç işletiliyor. Bizler biliyoruz ki Akkuyu Nükleer Santrali hukuksuzdur ve yalanlarla doludur. Bugün iktidar Akkuyu Nükleer Santrali’nin ihalesini hepimizin yakından tanıdığı Mehmet Cengiz’e vermiştir. Cengiz İnşaat Türkiye’de doğa katliamı varsa oradadır. Karadeniz Sahil Yolu’ndadır, Kuzey Ormanları’ndadır ve şimdi Akkuyu’dadır. Mehmet Cengiz’e verilen ihale oldu bittiye getirilerek sahte bir açılış töreni düzenlediler. Bizler bugün başta Mersin olmak üzere, Sinop’ta, İğneada’da, Batman’da, Diyarbakır’da Ankara’da, Kıbrıs’ta, Gürcistan’da, Yunanistan’da eş zamanlı olarak sokaklardayız. Ve diyoruz ki, Nükleere inat yaşasın hayat!” diye konuştu.

Dağıstanlı’nın ardından ortak basın açıklamasını Karadeniz İsyandadır Platformu’ndan Zümra Yıldırım okudu. “Dünyada nükleere yer yok” demek için bir arada olduklarını söyleyen Yıldırım,“Yapılması planlanan nükleer santrallerin; Karadeniz, Akdeniz ve Trakya’nın eşsiz doğasının yok olmasına sebep olacağı gibi başta tüm Türkiye topraklarını, Karadeniz ve Akdeniz ülkelerini radyasyon ve nükleer atıklarla zehirleyeceği ve tüm dünyayı tehdit edeceği bilinciyle eş zamanlı olarak sokaklardayız. Halkların, bilim ve hukuk insanlarının tüm itirazlarına rağmen anti demokratik, şeffaf ve katılımcı olmayan sahte ve halktan gizlenen rapor ve süreçlerle nükleer santral projeleri dayatılmaktadır. Doğa ve yaşam savunucuları, bu hukuksuzluğun ve yaşanlarla işleyen sürecin muhatabıdır ve ‘ben yaptım oldu’ denilerek nükleer kirliliği dayatanlara izin vermeyecektir” diye konuştu.

Ortak açıklamanın son sözlerinde ise “Bugün bu eylemi bir başlangıç sayıyor ve dünyadaki nükleer karşıtı hareketten dostlarımızı bizlerle dayanışmaya çağırıyoruz” denildi.

Katılımcılar

İstanbul Nükleer Karşıtı Platform, Sinop Nükleer Karşıtı Platform, Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Ankara Nükleer Karşıtı Platform, İğneada Doğa Elçileri, Kıbrıs Nükleere Hayır Platformu, Karadeniz İsyandadır Platformu, Kuzey Ormanları Savunması, Samsun İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır Ekoloji Meclisi, Batman Ekoloji Meclisi, Tov Tiyatro, Buka Barane Ekolojik Yaşam Derneği, Tblisi Vegan Base and Green Fist, Jingeh Ekoloji Kolektifi

Kaynak: Sendika.org