• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ORS’de işçi kıyımı

28.08.2015

Ankara'da ORS Fabrikası’nda işçilerin seçtiği komiteye kendi hazırladığı protokolü dayatan patron, “Ya kabul edin, ya da gidin” dedi. İşçilerin toplu istifa restine patronun cevabı işçi kıyımı oldu. İşçiler, patronun kıyımına karşı mücadeleyi yükseltme kararı aldı.

ORS işçileri Haziran ayında yaptıkları direnişin ardından taleplerinin birçoğunu kabul ettirmiş ve diğer taleplerini müzakereye ertelemişti. Yıllık izin dönüşünde patronla yeniden görüşmelere başlayan işçi komitesinin hazırladığı protokol dikkate alınmadı. Kendi hazırladığı protokolü dayatan patron, işçilerin teker teker bunu imzalayacağını, kabul etmeyenlerin ise kıdem tazminatlarını alarak ayrılabileceklerini söyledi. İşçilerin bu dayatmaya tepkisi ise toplu istifa tehdidi oldu. İşçi komitesinin çağrısıyla kısa sürede yaklaşık 1600 işçiden 1587’i istifa dilekçesini imzaladı. Ancak patron istifaları toplu kabul etmeyeceğini belirterek işçileri teker teker görüşmeye çağırdı. Gazetemize konuşan bir işçi, “Patron aynı Türk Metal gibi kendi sözleşmesini bize dayatıyor. Hatta görüşmelerimiz esnasında sözcü arkadaşlarımızın odası önüne güvenlik dikerek bize gözdağı vermeye çalıştılar. Bizim toplu istifa restimize karşı Türk Metalciler bile karışmaya uğraştılar. Bazı arkadaşlarımızı arayarak ‘Siz rapor alın, biz sizi kurtarırız’ diye kandırmaya çalıştılar” dedi.

İŞÇİLER İŞBAŞI YAPMADI

Önceki gün yapılan son görüşmenin bitmesiyle birlikte sabah vardiyasındaki işçiler tepki göstererek fabrikadan dışarı çıktı. Gece vardiyası da iş başı yapmadı. Bunu fırsat bilen patron, sabah vardiyasındaki işçilerin tamamını işten attı. İşçilere cep telefonlarından atılan mesaj ise şöyle “İş akdiniz sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununun 70/1 maddesi ve iş kanununun 25. maddesi 2 fıkrasının h bendi gereğince haklı olarak 26 ağustos 2015 tarihinde bildirimsiz, tazminatsız ve tek taraflı olarak feshedilmiştir. ORS yönetimi.”

EYLEM KARARI ALINDI

İşten atılmaların ardından sabah saatleri itibariyle işçiler fabrika önünde birikmeye başladı. Diğer yandan ise işçi sözcüleri karakola ifade vermeye çağrıldı. Karakolda işçilere “Bu eylemi siz mi yapıyorsunuz, diğer işçileri zorluyor musunuz gibi sorular soruldu.İfadelerin ardından işçiler fabrika önünde bir araya geldiler ve her gün sabah saat 8.30’dan öğlene kadar eylemler yapma kararı aldı. İşçi komitesi yaptığı açıklamada işe geri alınmadıkları müddetçe diğer arkadaşlarının da işbaşı yapmayacaklarını ve eylemlerinin dozunu arttıracaklarını duyurdu. (Ankara/EVRENSEL)

Kaynak: Evrensel Gazetesi

http://www.evrensel.net/haber/259230/orsde-isci-kiyimi