• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Özelleştirmeciler işyerine giremeyecek

19.08.2014

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından ihalesi yapılan Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile kömür ocaklarının özelleştirme kararı Resmi Gazetede yayınlandı. Özelleştirme kararının iptal edilmesini isteyen sendika yöneticileri ve işçiler ise buna tepkili. Bu kararın kağıt üzerinde kalacağını söyleyen işçiler, özelleştirmecileri santrallere ve ocaklara sokmamakta kararlı.

Gazetemize konuşan T. Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, 2000 yılında olduğu gibi işçilerin bu firmaları santrallere sokmayacağını, bedeli ne olursa olsun kararlı olduklarını söyledi. Bu santrallerin asıl sahibinin işçiler olduğunu dile getiren Girgin, hükümetin meclisteki çoğunluğuna güvenerek ‘istediğimi yaparım’ anlayışıyla hareket ettiğini ifade etti. “Mücadele bitmedi” diyen Girgin, şöyle devam etti: “Bugüne kadar bütün meşru mücadele yollarını denedik. Ancak hiçbir sonuç alamadık. Şimdi yapacağımız tek şey, kapının önüne barikatı kurup, bu firmaları sokmamak.”

‘İŞÇİNİN DEĞİL SERMAYENİN HÜKÜMETİ’

Bundan sonraki süreçte eylemlerinin santrallerde süreceğini söyleyen Tes-İş Yatağan Şube Sekreteri Mustafa Koçak da, “Hükümet her zaman olduğu gibi bu seferde işçilerin değil sermayenin hükümeti olduğunu gösterdi. İşçilerin taleplerini hiçbir zaman görmeyen bir iktidar var maalesef. Soma’da 301 arkadaşımızın ölmesinin sebebi de hükümetin işçiden yana değil, her zaman sermayeden yana aldığı bu tutumdur” diye konuştu. İşyerlerini bu firmalara  teslim etmeyeceklerini ifade eden Koçak, işyerlerinin kapılarında barikatlar kuracaklarını belirtti. İşçilerin kararlı olduğuna dikkat çeken Koçak, “İşçilerin inancında hiçbir eksilme yok. Alabiliyorlarsa gelip çevik kuvvetle, jandarmayla alsınlar” dedi.

İktidarın yangından mal kaçırır gibi hızla özelleştirmeler yaptığını söyleyen Kemerköy İşyeri Temsilcisi Ayhan Öztürk de “Santrallerimiz çok komik rakamlarla satıldı. Şimdi de sanki foyaları ortaya çıkacakmış gibi hızla her şeyin olup bitmesini istiyorlar” dedi. Öztürk, bundan sonra yapılacaklarda belirleyici olanın işçilerin iradesi olduğunu belirtti.

İŞÇİLER KARARLI

İşçilerin tepkisine rağmen özelleştirmede ısrar edilmesinin büyük bir rant olmasına bağlayan Yatağan İşyeri Temsilcisi Sami Gine, yapılan özelleştirme ile birlikte amaçlanan kendi adamlarına devletin malını peşkeş çekmek ve rant yaratmak olduğunu söyledi.

İşçilerin çok kararlı olduğunu belirten Yeniköy İşyeri Temsilcisi Hidayet Yıldız, “Şu anda sendikamız ne derse onu yaparız. Ancak işçinin tepkisi, sendikayı da aşan bir noktada. Herkesin canının yanar. Çünkü işçiler buradan ekmek yiyor. Bu yüzden sendika da hükümet de bu bilerek hareket etmeli. Yani bu saatten sonra başkan dur dese bile işçiler durmaz” dedi. 

İşçilerin patlama noktasında olduğunu ifade eden Yıldız, “İşçiler bir kıvılcım bekliyor. Bu kıvılcım çakılıp kitle hareketine dönüşürse büyük sıkıntılar yaşanır” diye konuştu.

“Normalde sosyal bir devlette sözleşmeli olan işçi, kadroya geçer ve güvencesi artar” diyen Yıldız, Türkiye’de bu işleyişin hızla geri döndüğünü belirtti.  Her geçen gün özelleştirmelerin arttığını hatırlatan Yıldız, işçilerin haklarının budanarak modern köleler haline getirildiğini söyledi.

Kaynak: Evrensel Gazetesi