• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Özelleştirmeye Geçit Yok

09.10.2014

Petrol-İş Sendikası AKP Hükümetinin açıkladığı özelleştirme programının toplumsal yıkım getireceğini açıkladı. Petrol-İş Sendikası Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Mustafa Öztaşkın imzasıyla yayınlanan açıklamada, "Ekonomiyi günü kurtaran politikalarla ve gelen sıcak parayla yöneten hükümet, şimdi yeni kaynak yaratmak için ülkemizin kalan varlıklarını elden çıkaracağını ilan etti" denildi.

Birçok farklı sektördeki kamu kuruluşunun özel sektöre devrini öngören özelleştirme programının derhal iptal edilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamaya şöyle devam edildi: "Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bayramın 3. günü yaptığı açıklamayla hükümetin kapsamlı bir özelleştirme programı hazırladığını açıkladı.

Yeni dönemde devletin birçok alandan çekileceğini ve buraları daha etkin, daha verimli çalıştırabilecek özel sektöre devredeceklerini söyleyen Şimşek, bu açıklamalarıyla bugüne kadar yalnızca toplumsal yıkımı hızlandırmış olan özelleştirmelerde ısrarcı davranacaklarını ortaya koydu."

TPAO, BOT AŞ, ETİ MADEN ÖZELLEŞTİRME PAKETİNDE

Açıklamada, kısa vadede elektrik üretim santrallerinin, otoyol ve köprülerin, bazı limanlar ve olimpiyat tesislerinin, 25 şeker ve 5 makine olmak üzere şeker fabrikalarının ve geliri Halkbank'a aktarılmak üzere Halk Sigorta ile Halk Emeklilik'in özelleştirilmesinin planlandığı ifade edildi. Bunların yanı sıra TEİAŞ'a ait kamu hisselerinin %49'u, Türksat'a ait Kablo-TV operasyonları, Haydarpaşa Projesi, ölçü ve ayarlar hizmetlerinin özelleştirilmesinin düşünüldüğünün altı çizilerek açıklamaya şöyle devam edildi:

"Petrol-İş'in örgütlü olduğu TPAO hisselerinin halka arz edilmesi, BOTAŞ iletim hatları ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan uygun görüşü alındığı takdirde Eti Maden'e ait sülfirik ve borik asit fabrikalarının özelleştirileceği açıklanmıştır. TPAO, BOTAŞ ve Eti Maden'e ilişkin özelleştirme planları yeni değildir, zaman zaman çeşitli hükümet yetkililerinden bu yönde açıklamalar yapılmıştı. Ancak ilk kez kamuoyuna bu açıklıkla ve bir özelleştirme paketinin içinde telaffuz edilmiştir."

'ÖZELLEŞTİRMELER DIŞA BAĞIMLILIĞI ARTTIRIR'

Türkiye'nin iki önemli enerji KİT'i olan TPAO ve BOTAŞ'ta yeniden yapılandırmanın ardından özelleştirmenin de gündeme alınmasının, bu iki kuruluşun zayıflatılmasmdan başka sonucu olmayacağı belirtilen açıklamada, stratejik enerji sektöründe dışa bağımlılığı arttıracağı ve halkımızın enerjiye ucuz, güvenli ve kolay bir şekilde ulaşmasını engelleyeceğine dikkat çekildi.

'TOPLUMSAL YIKIMA İZİN VERİLMEMELİ'

Eti Maden'de ise daha önceki yıllarda da bor madenlerinin işletilmesi ve faaliyetlerini düzenleyen 2840 Sayılı Kanun'dan değişiklik yapılması yoluyla hizmet alımlarının önünü açarak borda özelleştirmeye niyetlenildiği hatılatılarak, "Şimdi Eti Maden'e ait asit fabrikalarının özelleştirilmesi ile borların özel sektöre açılmasının ilk adımı atılmaya çalışılmaktadır" denildi. Planlanan özelleştirmelerin, daha fazla işsizlik daha fazla yoksulluk getireceği, toplumsal bir yıkım yaratacağı ve stratejik sektörlerde devletin kontrolünü sermayeye teslim edeceği vurgusu yapılarak, programın emekçi halka büyük bir saldırı hazırlığı olduğu ifade edildi.

Petrol-İş açıklamasını şu çağrıyla bitirdi:"Ülkemizde yıllardır özelleştirme karşıtı mücadelenin öncülüğünü yapmış olan Petrol-İş, TPAO, BOTAŞ ve Eti Maden'de gündeme getirilen her türlü özelleştirme uygulamasına karşı duracak ve dün olduğu gibi bugün de gereken mücadeleyi verecektir. Ayrıca, birçok sektörde gerçekleştirilmesi planlanan özelleştirme uygulamalarına karşı ortak ve güçlü bir mücadele örülmeli, toplumsal yıkımın derinleşmesine izin verilmemelidir."

Kaynak: Aydınlık Gazetesi