• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petkim'in Kuruluşunun 50. Yılı Kutlandı:

Petkim Sadece Sanayi Kuruluşu Değil, Aynı Zamanda Okuldur

Türkiye'nin en büyük petrokimya üreticisi olan Petkim'in 50. kuruluş yıl dönümü 2 Nisan Perşembe günü Petkim Kültür Merkezi’nde kutlandı.

06.04.2015

Petkim Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene Petkim yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra SOCAR yönetim kurulu üyeleri, Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve Petkim çalışanları katıldı.

Törene Petrol-İş Sendikası'ndan Genel Başkan Mustafa Öztaşkın, Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, Şube Başkan Yardımcısı Menderes Akdağ, Başkan Yardımcısı(Mali) Mevlüt Çınar ve Petkim Baş Temsilcisi Tuncay Kan katıldı.

Petkim çalışanları için sosyal yaşam alanıdır

Petkim'in 50. yıl belgeseliyle başlayan program katılımcıların konuşmalarıyla devam etti. Petrol-İş Sendikası adına konuşma yapan Genel Başkan Mustafa Öztaşkın, 50 yıllık Petkim tarihinin 32 yılına bizzat tanıklık ettiğini ifade etti. Petkim'in kurulduğu dönemde sosyal devlet anlayışının hakim olduğuna dikkat çeken Öztaşkın:

“Petkim Türkiye'de sosyal devlet anlayışı ile kurulan sanayi tesislerinin en iyi örneğidir. Sosyal konutlarıyla, lokalleriyle, spor sahalarıyla, kültür salonlarıyla, okullarıyla, sağlık tesisleriyle tam bir sosyal yaşam alanıdır. Dolayısıyla Petkim sadece bir sanayi kuruluşu değil, aynı zamanda sosyal bir komplekstir.” dedi.

Petkim'in Türkiye'nin dört bir tarafından çalışmak için gelen, farklı eğitim ve kültür düzeylerine sahip insanların, sosyal ve kültürel gelişimlerine de büyük katkı sunduğunu dile getiren Öztaşkın, asıl katkıyı ise çalışanların çocuklarına iyi bir eğitim olanağı sağlayarak sundu dedi.

Tüm bunları düşündüğümüzde Petkim'in çalışanlar için bir okul olduğunu söyleyebiliriz diyen Öztaşkın:

“Biz Petkim'e çok şey verdik, ama Petkim de bize çok şey verdi. Sendika olarak Petkim'e her zaman sahip çıktık. Özelleştirilmesine, yok pahasına satılışına karşı çıktık. Aksine Petkim'in gelişimini, yeni petrokimya tesislerinin kurulmasını savunduk. ” dedi.

Özelleştirme politikaları sebebiyle bu yatırımların gerçekleşmediğini ifade eden Öztaşkın konuşmasına şöyle devam etti:

“Şimdi SOCAR Grubu'nun rafineri, liman ve rüzgar enerjisine yönelik yatırımlarını çok önemli buluyoruz. Fakat esas yatırımların daha büyük ölçekli ve kar oranı yüksek petrokimya tesislerine yapılmasını, özellikle yeni teknolojik ve yüksek katma değerli ürünler üretilmesini talep ediyoruz. Tüm bu yatırımlar yapılırken de insan sağlığı ve çevrenin gözetilmesini çok önemli buluyoruz.”