• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş’ten 12 sendikacı gözaltına alındı

PETKİM’DE MÜCADELEMİZ ENGELLENEMEZ!

Merkez Yönetim Kurulumuz Petkim'de sürdürdüğümüz eyleme güvenlik güçlerinin müdahale etmesi ve 12 sendikacıyı gözaltına almasını kınayan bir açıklama yayınladı.

20.06.2017

Açıklama aşağıdaki gibidir:

Petrol-İş’in örgütlü olduğu ülkemizin tek petrokimya tesisi olan Petkim’de devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 19 Haziran 2017 tarihinde (dün) başlattığımız eyleme akşam saatlerinde polis müdahale etmiştir.

Müdahalede aralarında Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, Başkan Yardımcıları Menderes Akdağ, Mevlüt Çınar, şube yönetim kurulu üyeleri ve Petkim işyeri temsilcilerinin de olduğu 12 sendikacı gözaltına alınmıştır.

Müdahalenin amacı bellidir; Petkim işçisinin onurlu mücadelesi bitirilmek ve hakkını arayan işçinin sesi kısılmak istenmektedir. Güvenlik güçleri tarafından Petkim işçisinin haklı ve meşru eylemine yapılan bu müdahaleyi ve gözaltıları şiddetle kınıyoruz. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır!

Türkiye’nin stratejik kuruluşlarından Petkim’de son derece riskli bir üretim faaliyetinde büyük özveriyle çalışan işçilerin haklarını almak için başlattığı eylemin meşru ve haklı olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Petkim işçisi, grev yasağı kapsamındaki işyerinde işverenin bu yasağa güvenerek dayatmalarda bulunmasına karşı çıkmaktadır. Meşru eylem hakkını kullanarak hakkını aramakta ve yıllardır örgütlülüğüyle elde ettiği kazanımlarına sahip çıkmaktadır.

Petkim işçisi, sözleşme sürecinde işverenin 3 yıllık sözleşme dayatması, sendikanın ücretler arasındaki farkın giderilmesi yönündeki taleplerini karşılamaması ve genel ücret zammı teklifini düşük tutmasını protesto etmektedir. Grev yasağı kapsamındaki işyerinde bu yasağa güvenerek hareket edenler ve işçiyi iradesi dışında Yüksek Hakem Kurulu eliyle bir sözleşmeye mahkum etmeye çalışanlar hesap hatası yapmaktadır.

İşverenin dayatmalarına boyun eğmeyen Petkim işçisi, haklarına ve örgütlülüğüne sahip çıkmaya devam edecek, meşru eylemini sürdürecektir.

Gözaltılar bizi asla yıldıramaz!

Yaşasın örgütlü mücadelemiz!

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu