• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petkim'de TİS Müzakere Süreci Anlaşmazlıkla Sonuçlandı

27.05.2015

Aliağa şubemize bağlı Petkim Petrokimya Holding A.Ş’de yürüttüğümüz, 2015-2016 dönemini kapsayacak olan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde  uzlaşma sağlanamadı. Aliağa şubemizin konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamanın tam metni aşağıdaki gibidir:

 

Petkim Petrokimya Holding A.Ş’de sürdürdüğümüz ve 2015-2016 dönemini kapsayacak olan toplu iş sözleşmesi görüşmelerimizde 26.05.2015 tarihinde yapılan TİS görüşmesi sonrasında bir uzlaşma sağlanamaması üzerine tıkanmıştır.

Petkim işvereniyle bugüne kadar sürdürdüğümüz toplu iş sözleşme görüşmelerimizde asıl anlaşmazlık konusu olan 1997 yılından 2006 yılına kadar uygulandığı halde işveren tarafından 2006 yılında bozulan ücret sisteminde kapatılmasını istediğimiz farktır.2011 sözleşmemizde getirdiğimiz noktayı bundan sonraki süreçte kapatmasıdır. Ancak yapılan son görüşmelerde bu konu, iki ayrı skalaya iki ayrı ücret olarak anlaşılmış, fakat işverenin teklif ettiği rakamlar istediğimizin çok altında kalmıştır.

26.05.2015 tarihinde yapılan toplu iş sözleşme görüşmesinde; işveren ikili skala zammını geri çekmiş ve % 3.25 ile % 3.75 olarak getirdiği ücret zammını ilk altıay için tüm çalışanlara olmak üzere % 5 olarak teklif etmiştir.

Yaşanan tüm bu gelişmeler sonrasında, 27.05.2015 tarihinde Petkim işyerimizde protesto eylemlerimizi başlattık ve 2 saat geç işbaşı yaptık. Petrol-iş Sendikası Aliağa Şube Başkanımız Ahmet Oktay yaşanan tüm bu gelişmeler üzerine Petkim çalışanı üyelerimize, süreçte gelinen noktayla ilgili bir açıklama yaptı.

Şube Başkanımız Ahmet Oktay yaptığı konuşmasında; “Sendikamız yıllardır sürdürdüğü mücadele anlayışı gereği her zaman iş barışını ve iş huzurunu en önemli konu olarak görmüş ve mücadele anlayışını bugüne dek böyle sürdürmüştür. Petkim Genel Müdürü Sn. Sadettin Korkut’la Genel Mali Sekreterimiz İbrahim Doğangül’ünde katıldığı bir toplantı yaptık. Görüşmelerde yaşadığımız sıkıntıları ileterek, karşımızda bir yetkili görmek istediğimizi ilettik. Fakat istenilen yaklaşımı göremedik. Yaptığımız görüşmelerde işveren yetkilileri “bizim size sunacağımız son teklif budur, son noktamız budur, bundan öte gidemeyiz” talepleriyle karşımıza gelmektedir. Bizde buradan yetkililere sesleniyoruz! Bizimde son noktamız belli, bu süreçten sonra müzakereyle değil, mücadeleci anlayışımızla bu süreci götüreceğiz. Bugün burada yaptığımız 2 saatlik iş bırakma sadece bir uyarıdır. Petkim işçisi bu zamana kadarki haklarını direnerek kazanmıştır, dilenerek değil. Petkim işvereni bizimle masaya oturmaz, uzlaşmaya yanaşmaz ise eylemlerimiz sürecektir. Ücretler arası dengesizliği gidermek iş barışının temel unsurudur ve mücadelemiz taleplerimiz karşılanana kadar sürecektir.”

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi olarak, tüm üyelerimize ve kamuoyuna ilan ediyoruz; Petkim Tis müzakere süreci anlaşmazlıkla sonuçlanmıştır. Sıra üretimden gelen gücümüz de dâhil olmak üzere, demokratik - meşru direnme hakkımızı kullanmaya gelmiştir.

Saygılarımızla
Petrol-iş Sendikası Aliağa Şubesi